Ce mă vindecă ?

Dacă e „Verde cu Ștef”, atunci vă ofer puțin verde pentru sănătate, atât cât știu eu.

Nu vreau să fiu egoist și să păstrez doar pentru mine aceste ponturi, ci vă dăruiesc și vouă câteva metode, iar dacă vreți, le puteți aplica și voi.

Aici nu vorbesc neapărat de anumite afecțiuni, ci și de eventualele neplăceri sau stări pe care la un moment dat le putem avea. Dacă medicii o să citească acest articol, o să mă împuște. 😄

Pentru relaxare, calmare și după o zi de stres, muzica poate fi o adevărată terapie. Eu ascult muzică în funcție de starea pe care o am. Însă dacă am o stare de nervozitate, agitație și stres profund, atunci Bach, Bethoven și Mozart, vuiesc în boxele mele. Bineînțeles, cu perdeaua trasă ca să pot să meditez și să nu fiu deranjat, măcar o jumătate de oră.

Amu, nu vă asezați prea confortabil în fotoliile dumneavoastră ca să citiți ce spun eu aici, pentru că în acest articol nu fac un webinar-literar-medical, prin care să vă ofer medicație terapeutică, pentru că nu e despre asta.😄

Pentru stări depresive, anxietăți și tot ce tine de cap, pe lângă muzică, eu aplic și următoarele terapii: tămâia, smirna, salvia, dafinul.. etc. pe cale fumigenă.

Pentru mine personal, au ajutat și ajută foarte mult, și posturile de peste an. Sau măcar Postul Paștelui și cel al Crăciunului. Dacă nu credeți, încercați.

Rugăciunile, o candelă cu ulei de floarea soarelui, o lampă sau felinar, (clasice, nu cu becuri) relaxează și dau o stare de bine, mai ales seara înainte de culcare. Eu sting becul și las doar flacăra candelei să mă lumineze, sau a felinarului. Îmbunătățește și vederea, pentru că e lumină naturală și induce o stare de somn.

sursa: arhivă proprie

Ajută enorm de mult să ai un cățel, pisică, capră sau vită, sau orice animal de companie vreți voi. Văduva Neagră nu, pentru că e hidoasă. 😄 Lăsând gluma la o parte, măcar un câine sau o pisică să aveți, apoi îmi veți spune de ce am zis asta. Bine, la bloc mai greu cu câini și pisici, dar puteți încerca cu un acvariu cu pești, colivie cu păsărele sau broscuțe, șoricei și guguștiuci. 😁

Pentru stomac și alte boli interne: eliminați tot ce înseamnă lichide acide. Fără zahăr alb, sare albă fină, făină albă.. măcar pentru câteva zile sau săptămâni eu mă mai opresc de la ele. Unele le-am eliminat definitiv. De asemenea, o înghițitură de ulei de măsline pe stomacul gol, la mine face minuni. Dar ulei de măsline să fie, nu fake. Aici mai includ, din când, în când și un pahar de vin bun, sau chiar un degetar de țuiculiță de casă, servite în timpul mâncării. De când am început să mănânc la prima oră, orice, eu nu mai știu ce sunt alea dureri de stomac.

Eu nu folosesc de câțiva ani, sare iodată și cu antiaglimerat. Sau măcar feriți-vă de sarea și produsele care au în compoziție antiaglomerant, sau unele otrăvuri, pentru că introduse în rutina alimentară, produc daune sănătății.

Era să uit. Dacă tot am ajuns la capitolul, burtă.. păi ce facem cu burta, nu ? Aici nu e atât de complicat, și eu cred că oricine ar putea da burta jos. Cum ? Simplu ! Singurul mijloc de deplasare care folosește ca și combustibil, grăsimea, este: bicicleta😄. Da, ați citit bine ! Bicla merge pe bază de burtă. Dacă nu știți să mergeți pe bicicletă, învățați. Eu am un defect la un picior, dar cu toate astea am învățat să merg pe bicicleta normală. E drept..am căzut prin șanțuri, tufișuri, canale.. m-am julit și mi-am distrus mai multe perechi de pantaloni decât alții, apoi am luat bătaie de la mama, dar acum fac scamatorii pe bicicletă, și sunt capabil să parcurg peste 100 de kilometri traseu, pe zi. Dacă eu pot, puteți și voi. Dacă eu mi-am păstrat cele 68/72 de kilograme de mai bine de 15 ani, puteți și voi.

sursa foto: google

Încerc pe cât posibil să nu fac abuzuri de nici un fel. Nu e ușor, dar cu puțină voință și disciplină, se poate orice.

Nu exagerez cu: sucuri acidulate, carne roșie, dulciuri, pâine. Am predispoziție spre dulciuri, dar nu sar calu’.😁

O oră de fitness pe mine mă scoate din orice stare aș fi. Încercați și voi și veți vedea rezultatul.

sursa foto: google

Ce alte tratamente gratis mă mai vindecă ? O îmbrățișare, o vorbă bună, un zâmbet, o ridicare de mână în semn de salut. Sunt gesturi atât de simple, gratis și la îndemână. Putem și invers: să le oferim și noi, celorlalți.

sursa foto: pinterest

Dar voi, prieteni, cu ce vă tratați și cum ieșiți biruitori din anumite situații neplăcute, care vă pot îmbolnăvi sau strica buna dispoziție ?

Cu prietenie, Ștef !

34 de comentarii

 1. Cățel – bifat! Felinar sau lumânare parfumată – bifat! Muzică – bifat! M-ai făcut curioasă cu sarea și sper să șterg și dulciurile de pe listă… mă rog, plănuiesc mereu asta ”de mâine”. Pentru mine, grădinăritul e o mare plăcere. Îmi place să plantez și să văd cum din semințe cresc plăntuțe, apoi flori, E o încântare! Acum câtiva ani am primit o vie și o livadă pe care le-am privit ca pe o corvoadă, la început. Dar am ajuns să le iubesc și mă relaxează extraordinar îngriijirea lor. Mulțumesc pentru sfaturi!

  Apreciază

 2. Fiecare dimineață la mine începe cu muzică. Programul meu începe la 5,50 și până la 14,10 îmi cântă în urechi muzică…nu lucrez altfel. Acasă mă așteaptă la ușă o bichonica havaneză care se bucură enorm când mă vede ,în bucătărie un hamster și un peștișor în bol ,afară în curte un ciobănesc bucovinean de 3x mai alintat decât havaneză .
  Bifez spre seară un pahar cu vin roșu și după masă o pălincă!
  Dar,peste toate cele timpul bun și prețios petrecut cu cei dragi vindecă orice.
  O sesiune de grădinărit și week-end-uri petrecute prietenii la poala pădurii cu rulota .
  Cât despre diete…sau restricții nu mă încântă!
  Cred că atunci când vrei într-adevăr să combați o stare găsești soluții, le avem mereu la îndemână…doar să vrei să combați starea.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Nu am pufoase, doar o prietena cu pufoase! Bifez floricelele din balcon, minunat de destresante.
  Mi se pare cea mai buna terapie a gradinari si a le observa, chiar daca suprafata e mica.
  Punctez ideea cu sarea luata de la plafar. Grunjoasa si fara iod. Am inceput sa evit produsele cu uleiuri de rapita si palmier. Si pentru ca in piata inca se gaseste untura de porc o folosim in loc de ulei. Ai punctat multe idei bune, Stef. Oricat s-ar scrie despre, tot nu e suficient!
  Anumite momente rele cred ca pot fi combatute prin respiratie profunda. Pana nu incercam nu putem sti!
  Multumesc, Stef!
  Seara buna si o saptamana la fel! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 4. Bicicleta funcționează și la mine. Cel mai mult mă enervează când nu pot să mă relaxez, deși am motivul, decorul, mijloacele. Am o prietenă de criză, pe care o scot atunci când mă apasă ceva. Îi fac capul calendar, dar mă simt mai bine după aceea.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Muzica. Cititul, dar în primul și în primul rând desenatul! Plimbare zilnică 2-3 km și înot în piscină cam 20-30 minute. Nu fac excese de nici un fel, dar nici nu mănânc orice. Adică mănânc ceea ce gātesc și în cantități mici. Beau doar apă chioară și rar de tot suc de mere sau o bere. La Crăciun beau o cantitate infimă de vin. Nu avem animal în casă pentru că nu ar fi timp suficient pentru el. Mi-a plăcut ceea ce ai scris. Este interesant și adevărat!
  Din partea mea:🤗☺️👋

  Apreciat de 1 persoană

 6. Bună dimineața, cafeluță ! 😇
  Ai bifat cele mai bune practici de terapie și relaxare.
  Cu sarea iodată n-ar fi o problemă, însă faptul că toate alimentele pe care le consumăm din comerț, au în compoziție tot sare iodată, atunci nivelul iodului cine mi-l poate estima, în condițiile în care eu, tu nu avem probleme cu glanda tiroidă ? Mai mult, dacă în pizza se pune sare iodată, apoi o bagă în cuptor, sarea aia devine otravă pentru organism.

  Asta da binecuvântare, ca să primești o livadă și o vie. Într-adevăr, la vie este ceva mai mult de lucru, dar dacă îți place, chiar e relaxant pentru că și eu am lucrat via mulți ani.
  Cu mult drag, mulțumesc și eu !
  O săptămână frumoasă îți doresc ! 😇

  Apreciat de 1 persoană

 7. Și eu ascult muzică la prima ora, mai greu la serviciu pentru că șefa îmi tot dă volumul la boxă pe minimum. 😁
  Ooo, la câte ai spus că ai pe lângă casă, nu sunt șanse să te plictisești.😇
  Cățel nu am deocamdată, însă am un motan puturos care se tot mută, ba de la umbră la soare, ba de la soare la umbră. I-am zis să-mi dea și mie o zi relaxantă de-a lui, că eu îi dau o zi de-a mea, dar nu-i curios, nici nu mă ia în seamă.😄
  Așa este, în compania celor dragi, nu mai ai nevoie de nici o terapie.
  Ce fain e să poți ieși cu prietenii la o poveste în natură.
  Uneori stările noastre trec și de la sine, cu puțină odihnă și relaxare.

  O săptămână frumoasă îți doresc, fluturaș ! 😇

  Apreciază

 8. Nici eu n-am cățel, în schimb au vecini și pentru mine.😁
  Și eu am o mică grădină, dar e frumos oriunde să ai amenajat un colț verde.
  Nu înțeleg de ce oamenii, din comoditate, aleg sarea aia fină cu antiaglomerant și iod, când se găsește sare grunjoasă și o poți la fel de bine mărunți cu o râșniță ?
  Și noi am gătit o scurtă perioadă cu ulei de palmier, dar îmi părea că tot timpul îmi stătea ceva în gât, apoi am renunțat definitiv la el. E bună varianta cu untură de porc pentru gătit, dar se găsește la plafar ulei de floarea soarelui presat la rece, uneori mai cumpăr.
  Da, ai dreptate, oricât am discuta și am scrie despre terapii și fel de fel de metode, până la urmă luptele se duc în mintea nostră, și acolo trebuie să acționăm și să lucrăm mai mult la noi.
  Mulțumesc, Suzana, o săptămână superbă îți doresc ! 😇

  Apreciază

 9. Am râs de metoda ta de relaxare, cu prietena de criză. 😄
  Ai grijă, poate într-o zi are ea nevoie de exterorizare și s-ar putea să-ți facă ție morală.😄

  Îți mulțumesc pentru vizită, o săptămână superbă îți doresc ! 👍

  Apreciat de 1 persoană

 10. Cred că datorită desenatului, acumulezi atâta relaxare, încât mai poți și vinde din ea. 😄
  Și mersul pe jos e chiar benefic.
  Doar în ultimii doi ani am mai învățat să înot, deși încă mă mai las la fund. 😁
  Cu băuturile alcoolice nici eu nu le prea am. Le mai consum uneori ca tratament, nu de plăcere.

  Mulțumesc mult pentru apreciere !
  O săptămână frumoasă îți doresc, Aura ! 🤗

  Apreciază

 11. Chiar pot oferi (pentru prieteni e gratis!) puțin din timpul meu relaxant, asta doar dacă agreează o poveste, o cafea sau o plimbare. De înotat și eu acum am învățat, că pe Călimani nu erau piscine 🤣. Dar având-o sub nas, mă bălăcesc aproape zilnic. Să ai o săptămână minunată!

  Apreciat de 1 persoană

 12. Da, ai dreptate, felinele astea sunt foarte egoiste, ca să nu zic perverse. 😁
  Au și latura lor bună, bineînțeles.
  Seară frumoasă ! 😇

  Apreciază

 13. Muzica face minuni, să știi !
  Am și eu câteva piese pe care le îndrăgesc foarte mult, iar în momentele delicate, chiar mă ajută mult.
  Cu mult drag, Po, mulțumesc și eu !
  O seară liniștită îți doresc !😇

  Apreciat de 1 persoană

 14. Toate cele enumerate de tine le agreez, mai ales la o poveste în jurul un capuccino pe o terasă liniștită.
  La noi zilele astea a fost răcoare pe că au fost niște ploi, deci nici o șansă de scaldă. 😁
  Îți mulțumesc, Aura ! 😇

  Apreciază

 15. Să știi că deja există terapii prin muzică, acceptate și de medici. 🙂
  Și cred că toate lucrurile pe care le-ai spus (nu sunt bine documentată cu privire la unele recomandări alimentare) sunt aprobate și de știință, deși nimic nu “bate” învățătura strămoșească, pentru că ei le-au învățat pe pielea lor în zeci și sute de ani de zile. 😊

  Și pe mine mă ajută mult muzica atât să o ascult cât și să o cânt, animalele, natura din jur (măcar un copac să văd pe fereastră dacă sunt la oraș), grija pentru o alimentație cât mai naturală, bicicleta o iubesc (momentan trebuie să o duc la reparat până să o mai folosesc 🙂 ), subscriu și la lumânări, un ceai călduț merge seara chiar și pe timpul verii, din când în când, cititul, scrisul, plimbările prin natură…
  Nu știu ce am uitat 🙂

  Mulțumesc pentru gândurile tale care ne amintesc să mai luăm o pauză pentru ceva plăcut!

  O săptămână frumoasă! ✨

  Apreciat de 1 persoană

 16. Așa este, fără echilibru nu putem avea rezultate de nici un fel. Chiar și de la muzică fac pauze, pentru că simt nevoia de liniște și introspecție.
  Îți mulțumesc, seară frumoasă îți doresc ! 😇

  Apreciază

 17. Așa este, chiar ascultam un podcast în care un medic ne recomanda, să ascultăm muzică, să ieșim în natură și să mângâiem animale.
  Oooo, dacă am asculta sfaturile vârstnicilor, am avea mult de câștigat pentru că ei, așa cum spuneai și tu, au preluat anumite tratamente și terapii, din generație, în generație până la noi.😇

  Recunosc că îmi lipsește un instrument muzical, dar și mersul în natură l-am cam neglijat în ultima vreme, iar asta se vede.
  Natura oferă pur și simplu energie. Trebuie doar să ieșim, să respirăm aer curat și să ne bucurăm de tot ce ne înconjoară.

  Cât de plăcut este acum când dai perdeaua la o parte și vezi verde cât cuprinde, nu ? Parcă te vindeci.😇😇

  Îți mulțumesc mult pentru că ai trecut pe la mine și ai adăugat câteva din terapiile pe care tu le aplici, pentru o stare de bine, și de ce nu, pentru sănătate..că-i mai bună decât toate. 😇

  Weekend superb îți doresc, Poliana ! 🙏😇

  Apreciat de 1 persoană

 18. Da, foarte adevărat ce spuneai !
  Dacă nu găsim motive de bucurie pentru sufletul nostru, atunci chiar și pe chipul nostru se pot observa urme de tristețe, neîmplinire și nemulțumire.

  Apreciat de 1 persoană

 19. Ai dreptate!
  Iubesc și eu verdele, e o plăcere pentru ochi, față de apăsarea iernii…

  Trebuie măcar măcar o dată pe săptămână să facem câte o plimbare de relaxare, pe unde găsim mai frumos! 💚

  Să ai o săptămână frumoasă în continuare! ✨🙏🏻

  Apreciat de 1 persoană

 20. Aș vrea tare mult să pot avea și eu timp mai mult, ca să practic mai mult, din activitățile pe care le-ai amintit, însă cam greu, dar nu imposibil. Lucrul manual chiar relaxează și dă o stare de bine, e ca o terapie.

  Apreciat de 1 persoană

 21. Muzica și cititul fac minuni. Am pisică, deși stau la bloc. Când ne-am mutat la bloc, am luat-o și pe ea. Face parte din familie. S-a adaptat foarte bine.
  Mă plimb zilnic și fac fitness sau yoga. Mai scap la ciocolată din când în când, dar nu exagerez cu dulciurile.
  O seară frumoasă, Ștef! 😊

  Apreciat de 1 persoană

 22. Ooo, păi tu practici multe lucruri faine care te ajută să fii mai sănătoasă, fizic și psihic. Mă bucur pentru tine!
  Eu de circa 2 luni, l-am pierdut pe motanul meu drag, Tommy, și m-a întristat foarte mult pierderea lui. Eu cred că Dumnezeu mi-a văzut mâhnirea din suflet și a făcut o minune și mi-a dăruit un alt motănel, fără ca eu să fac vreun efort. 🤗
  Mă bucur mult pentru vizită!😇

  Ps. eu am o nepoțică pe nume, Bianca. Îmi place foarte mult acest nume, așa că dacă îmi permiți, așa aș dori să te numesc.

  Seară frumoasă îți doresc și ție, Binanca dragă! 🙏

  Apreciat de 1 persoană

 23. Desigur că îmi poți spune Bianca.
  Îi doresc nepoțelei tale o copilărie fericită și să aibă parte de tot ce e mai frumos în viață! ❤️
  Îmi pare foarte rău că l-ai pierdut pe Tommy! 😥
  Sunt sigură că motănelul care a apărut în viața ta e un adevărat balsam pentru suflet. Ce nume i-ai pus?
  Noapte liniștită, Ștef! 😊

  Apreciat de 1 persoană

 24. Îți mulțumesc mult pentru toate gândurile bune!🤗
  Da, s-a dus Tommy al meu. Când am venit atunci de serviciu, vecina m-a văzut și mi-a zis să nu-l mai aștept pe Tommy, pentru că a dat o mașină peste el.😒Asta a fost.

  Poate nu-ți vine să crezi..eram în vizită la niște prieteni, iar soția prietenului meu mă întreabă dacă nu-mi trebuie un motan pe nume, Tom. Asta după circa o săptămână de la accidentul cu Tommy, și fără să știe că eu am rămas fără motan.
  M-am bucurat mult, deși nu eram pregătit să-l înlocuiesc cu un altul, dar pe de altă parte îmi lipsea.
  Așa că numele lui e Tom, nu Tommy. 😇

  O zi frumoasă și doresc! 😇🙏

  Apreciat de 1 persoană

 25. Tom a apărut când aveai nevoie de el 😊. Nu l-ai înlocuit pe Tommy. El încă trăiește în sufletul tău. Nimeni nu moare cu adevărat cât timp îl păstrăm în suflet!
  O zi frumoasă îți doresc și eu, Ștef! 🤗

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s