Viața la bloc – avantaje și dezavantaje

Salutare, dragi prieteni !

Țin să precizez încă de la început că eu aici vorbesc din punctul meu de vedere, din viziunea și știința mea, despre diferențele dintre traiul în mediul urban și cel rural.

Eu pot să spun că am trăit în ambele medii; m-am născut de fapt la bloc, dar am trăit și copilărit în cea mai mare parte a vieții în mediul rural, unde, de altfel, sunt și acum.

Evident că în orice lucru de pe fața pământului poți găsi avantaje și dezavantaje, însă contează foarte mult câte dezavantaje și câte avantaje îți oferă, dar și posibilitățile pe care le ai, bineînțeles.

Poate v-am mai zis prin comentarii că mie îmi displace total viața la bloc. Dacă aș fi nevoit să trăiesc din nou la bloc, asta e, soarta, deși mă pot adapta, chiar bine; dacă pot renunța la bloc în favoarea vieții la țară, atunci voi alege cu siguranță să părăsesc turnul din beton.

sursa foto: google

Avantaje la bloc

Sigur, există multe avantaje și aici pe care nu le găsești în mediul rural, cum ar fi: locuri de muncă aproape de locuință, fără să fii nevoit să faci naveta. Vei găsi la fiecare colț de stradă o alimentară, o farmacie, o terasă, un club, o cafenea. Un avantaj să ai un spital mai aproape.

Supermarketurile la fel, pot fi foarte aproape de tine, dacă stai la bloc; poți avea semnal mai bun și viteză mai mare la internet și telefonie. Într-un cuvânt, toate sunt la îndemână la bloc.

Dezavantaje la bloc

Le știm cu toții.

Zgomotul – este principalul și cel mai insuportabil lucru care îl simți la bloc, atât de la traficul rutier, fabrici, utilaje de construcții, cât și de la vecinii de apartament, care, atunci când crezi tu că, gata, s-a făcut liniște, tot se întâmplă să scape cineva ceva pe jos sau să facă duș în miez de noapte, să urle, să se certe. Zgomotul din țevi și de la bateriile ieftine se aud destul de intens. Doamne ferește să nu fie careva care spală haine la mașina de spălat automată în plină noapte ! Știți voi: mașină din aia care vibrează mai tare decât un picamăr😄 La acest capitol se mai adaugă și vibrațiile în pereții locuințelor care pot proveni de la muzica din megafoane la volum ridicat, (chiar dacă nu este din blocul unde locuiești tu), de la ascensoare, de la aparatele cu aer condiționat, ventilatoare și alte motoare care sunt prinse de structura blocurilor.

Poluarea

Poluarea din mediul urban, este, de cele mai multe ori, insuportabilă. Poluarea de la oraș este multiplă: poate proveni de la fabrici, dacă acestea sunt aproape de locuința ta, de la automobile, găuri de canal, fosele publice, containere etc.

Un alt mare dezavantaj (pentru mine) sunt focarele cu gândaci de apartament sau gaz, țânțarii, păduchii sau chiar furnicile. Cu aceste specimene te infestezi foarte rapid și foarte greu scapi de ele. Este de ajuns ca în bloc să fie doar o singură familie dezorganizată și mizerabilă, căci aceasta poate fi focar de infectare cu paraziți și alte dihănii pentru toți locatarii din bloc.

Un al dezavantaj din cauza căruia, sincer, eu nu aș mai sta în vremea asta la bloc, îl reprezintă, sateliții, (5G) antenele și schelele de înaltă tensiune. Toate acestea sunt foarte aproape de blocuri, ba chiar poți avea sateliți pe blocul în care locuiești; aceștia produc niște câmpuri electromagnetice cu o frecvență mult peste limita admisă.

Facturile la întreținere

Simplu: la oraș mai multe și mai mari decât la țară, dar nu este o regulă.

Cam acestea au fost cele cunoscute de mine, iar în următorul articol (sper) voi prezenta avantajele și dezavantajele pe care le prezintă traiul la casă, în mediul rural.

Cu prietenie, Ștef !

33 de comentarii

 1. Fiecare percepe diferit oricum!
  Eu una,m-am născut la dispensarul din sat ,am crescut primii 11 ani din viața la buza țărânei.
  Apoi ai mei au vrut la bloc,în 1988 august ,ne instalam într-un apartament.
  M-am căsătorit și primii 2 ani și jumătate ai căsniciei noastre i-am petrecut în casa socrilor de la țară.
  La 2 ani jumătate ne mutăm și noi la oraș (înapoi),într-o garsonieră in care am locuit 18 ani.
  Apoi,ne-am construit propria noastră casă…undeva inafara orașului, mai exact în zona industriala. Nu este nici la țară, dar nici la oraș.
  Una peste alta ,nimic nu se compară cu libertatea. Nici măcar comoditatea nu compensează libertatea de mișcare.

  Apreciat de 1 persoană

 2. E mult de discutat pe tema asta. Avantajele unora sunt dezavantajele altora, asta e clar. Nu e nicăieri perfect, nu e nicăieri rău de tot, depinde iar de fiecare-n parte. Treaba aia cu idilicul e doar în poezie și-n amintirile de la bunici, în realitatea de azi nu mai există.

  Apreciat de 1 persoană

 3. Fiecare percepe altfel, pentru că locuim în orașe diferite, zone ale tării diferite. M-am gândit mult unde ar fi mai bine, am ajuns la concluzia că tot la oraș e mai comod și cu multe avantaje. Ceea ce spui tu, nu face parte din dezavantajele locuirii mele la bloc. Nu am întâmpinat probleme de disconfort, e liniște și oamenii sunt civilizații. Îți doresc să alegi în favoarea principiilor tale.

  Apreciat de 1 persoană

 4. Eu stau la casă. Am Profi la 5 minute de mine, Lidl la 15 min, Penny tot cam așa. Farmacii – câtă frunză și iarbă, la spital n-am curaj să mă duc 😀 dar există. E drept, stau la oraș 🙂 Dar nu știu dacă m-aș mai putea readapta la bloc, deși am stat ceva ani în „cutii de chibrituri” 😀 cum le zicea Buna.

  Apreciat de 1 persoană

 5. Pe cuvant daca pot spune un raspuns clar. Mai ales ca mai mult in bloc am crescut. La rasul solului am fost la bunici, dar tot intr-un oras. Ideea este ca varianta de compromis ar fi prin oras la casa. Ma indoiesc ca se va intampla in viata asta. Ideea este ca peste tot lucrurile s-au degradat foarte mult. Subiectele legate de apa, electricitate, canal nu trebuie ocolite, pentru ca sunt vitale.
  Ma gandesc si la deplasare. Fara un mijloc de locomotie se creeaza o dependenta care merita gandita. Pana la urma fiecare cum s-a obisnuit si functie de posibilitati! 🙂

  Seara buna, Stef. Multumesc pentru articol!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Și eu am locuit în ambele medii, deci am simțit avantajele și dezavantajele fiecăruia. Acum, am privilegiul să locuiesc într-un orășel unde viața de țară se împletește armonios cu cea de la oraș. Cobor din bloc, traversez strada și intru în curtea unei case cu curte și grădină plină de pomi. Așa e Seiniul! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 7. La mine a fost invers: m-am născut la spitalul județean, apoi în 82 ne-am mutat cu toții la țară.
  Acolo am copilărit mulți ani. M-am angajat și n-am mai avut chef să fac naveta, așa că am stat câțiva ani în chirie în oraș.
  Din 2010 m-am mutat la țară și de-atunci mi-am găsit liniștea la țară, dar mu m-aș mai întoarce la bloc. Și eu cred la fel, că libertatea și opțiunile care ți le oferă traiul la curte, nu se compară cu nimic, iar dacă stai și destul de aproape de un oraș, sau periferie, atunci ești mai binecuvântat.
  Merci mult, fluturaș ! 😇

  Apreciază

 8. Da, Potecuță, e o temă interminabilă; un subiect discutabil și contradictoriu.
  Așa este, nicăieri nu e perfect bine sau imposibil de greu traiul.
  Este adevărat că expansiunea a urcat și la sat, însă pot spune că pe ici, pe colo mai sunt obiceiuri care se practicau odinioară. De ex: eu am vecini care mai fac (încă) pâine la cuptorul din curte. Am în sat potcovar care potcovește în stil clasic, dar nu știu ce mai potcovește că nu mai sunt cai, boi sau bivoli. Cred că o potcovește pe soacrăsa🤣🤣🤣
  Până în acest an a existat căprar care ducea turma cu caprele din sat sus pe munte. Acum s-a îmbolnăvit, iar pe tușă nu există rezerve😄
  Am în sat dulgher care repară butoaie.
  Am 4 căldări (vinărsării), distilării pentru producerea vinarsului a țuicii; nu nu sunt amețit, că nu beau alcool dublu rafinat, plus că sunt cu Laguna în parcare.😄
  Încă se mai practică (uneori în sărbători) statul la bârfe pe lavița din fața porții.
  Ce mă enervează este faptul că nana, vecina mea, uită mereu că la mine în plăcinche, nu-mi place să văd brânză cu ceapă..eu vreau urdă dulce cu ou și cu mărar.
  No, ce să facem, fiecare cu necazul lui.. aaaaa, o să le tau capul într-o zi la cocoșii vecinilor, pentru că mă trezesc uneori dimineața înainte de vreme, mai ales în weekend. 😄
  O zi bună să ai Po !

  Apreciat de 1 persoană

 9. Foarte bună observația ta !
  Contează foarte mult și zona orașului, sau chiar orașul în care locuiești, diferă foarte mult între ele, bineînțeles.
  E foarte bine că nu ai parte de zgomote, poluare și alte neplăceri acolo în orașul în care locuiești. 😇
  Mulțumesc mult pentru că ai venit cu punctul tău de vedere.
  Zi superbă îți doresc, Aneta !

  Apreciat de 2 persoane

 10. Păi cred că nici nu există satisfacție mai mare decât să stai undeva la periferia orașului, la curtea ta, și să ai toate facilitățile foarte aproape de tine.
  Și mie mi s-ar părea dificil să mai stau la bloc după atâta timp cât am trăit la curte, plus că nu nici înainte cât stat la bloc, pentru mine nu a fost o plăcere.
  Bună asta: „cutii de chibrituri”! 😄
  Numai bine, Liana !

  Apreciază

 11. Stau într-un oraș mic unde blocurile n-au „năvălit” peste tot. De aceea casele sunt cam peste tot – eu locuiesc la vreo 10 minute de centru. Adică….„în buricu târgului ca să spun așa 😀 Zi cu soare și lucruri bune s-avem, Ștef!

  Apreciat de 1 persoană

 12. Eu la treaba asta sunt foarte convins și știu un singur lucru: vreau la casă și curte, și să nu fie foarte aproape de zumzetul orașului..dacă orașul e liniștit și cu mai puțină poluare, e altceva.
  Da este foarte important ce spuneai despre facilitățile care n-ar trebui să lipsească, mai ales la casă, la țară. Dacă există electricitate, gaz, apă și canalizare..plus internet și semnal bun la telefonie😄, atunci celelalte lucruri le poți face pe parcurs.
  La capitolul deplasare, nu mai este o problemă așa cum era odată. Chiar și aici sunt mijloace de transport în comun, aproape din oră, în oră, plus alte variante..(la mine) că poate în alte părți lucrurile nu stau la fel de bine.

  O zi bună îți doresc, Suzana ! Eu îți mulțumesc mult pentru intervenția ta ! 😇

  Apreciază

 13. Cam rar așa ceva: să te poți simți la bloc ca și la oraș.😇
  Oricum ar fi, eu personal la bloc nu aș sta decât doar dacă altă posibilitate nu aș avea.
  Am stat și în blocuri foarte luxoase și zone foarte bune, verzi și liniștite, dar toate m-am simțit un pic mai bine decât la pușcărie. 😄
  Repet ! Așa simt eu și nu trebuie ca ceilalți să simtă la fel, pentru că nu toți gândim la fel, și nu toți simțim la fel, așa că important e să fim sănătoși oriunde ne-am afla.
  Mulțumesc mult, Petre, o după- amiază faină îți doresc !

  Apreciat de 1 persoană

 14. Am văzut așa ceva în orașe mai mici unde am avut impresia că e ca o localitate, pentru că erau mai multe case decât blocuri.
  Și mie mi-ar fi plăcut să nu stau prea departe de oraș, ca să ajung mai repede acasă când plec de la serviciu.
  Și ție la fel îți doresc, după-amiază plăcut ! 😇

  Apreciat de 1 persoană

 15. Deci eu sunt fără stare?🤣🤣🤣🤣🤣 Stau în ambele locuri, nicăieri prea mult, când sunt la casă mi se face dor de bloc și când sunt la bloc mi se face dor de țară, de aer curat. Încerc să le îmbin cât de bine pot! Zi frumoasă!

  Apreciat de 1 persoană

 16. Daaa, mai rău e când te caută cineva și niciodată nu te găsește în același loc 😄
  Cum te și înveți, însă eu și dacă sunt pedepsit să dorm o noapte la castelul de beton, și atunci am bâzdâci..😄glumesc !
  Mă pot adapta, dar nu este plăcerea și liniștea mea să-mi duc traiul la bloc.
  După-amiază plăcută și ție !

  Apreciază

 17. Cinstită să fiu, la țară timpul trece altfel, parcă de drag ies până la drum să văd cum vecina bătrână ia apă de la fântână… după muncă și mâncarea intră altfel, nu degeaba se spune că veșnicia s-a născut la sat.

  Apreciat de 1 persoană

 18. Eeeeei, altfel te vede lumea ! 😇
  Eu astfel de lucruri le fac aproape zilnic și încă nu m-am plictisit după atâția ani de stat la curte.
  Mai rău e când aud pe Nana din sus că mă strigă s-o ajut la câte ceva, sau îmi dă câte-o misiune, iar în momentul ăla îmi vine să-mi bag capul în nisip ca struțul, numai că n-am nisip prin curte 😅😅😅
  Ca să nu-ți zic cum e când se ceartă nanele între ele. 😄🙈

  Apreciază

 19. Aaaah, nu asta am vrut, sincer !

  Totuși, nu este greu să faci un exercițiu de imaginație cu fetița din tine, și s-o lași pe Irina de-acum să se joace puțin, și de ce nu, dă-ți voie și prostește-te cu tine ca în copilărie: joacă-te cu păpuși, mergi pe la magazinul de jucării. Este și terapie chestia asta, și vei simți cum întinerești.
  Eu la 44 de ani îmi mai cumpăr mașinuțe, jocuri..mă uit la desene animate, mă prostesc ca un copil; evident, cu limite fără a uita de mine.
  Vei vedea cât de bine îți poate face treaba asta, iar tristețea, plictiseala, depresia.. etc, nu vor exista pentru tine. 😇

  Apreciază

 20. Am crescut în la bunici, în oraș, însă nu la bloc, în ogradă cu găini, iepuri etc 🙂 Apoi când a venit timpul să merg la școală am plecat la părinți, în sat și am trăit acolo până am plecat să învăț la universitate. Ce pot să spun, chiar nu vreau să am casă cu ogradă ( așa se zice la noi curte), nu vreau nici pământ, nici aer chipurile foarte curat. În 12 ani m-am săturat de lucrat în gradina de vreo 30 de ari ( plus hectar pe deal), de hrănit iepuri, porci, de adus apă de la fântâna la vreo 200-300 de metri distanță, iarna e foarte interesant de hrănit pe toți, de adus apă, de spălat, de cernut cenușa, de făcut baie în lighean, de scos cenușa, de cărat lemne în sarai pentru iarnă ( unii colectioneaza tablouri și bijuterii, dar tata lemne pentru iarnă, de când mă țin minte tot cumpără lemne pentru câteva ierni înainte). Îmi amintesc când mama trebuia să plece la cursuri. Trebuia să învăț și bine, să mă descurc și cu gospodăria, să coc pâine, să spăl toate rufele ( e clar că nu aveam mașina de spălat ), să fac mâncare, curat etc și încă să merg la lecții adaugatoare, să cânt în cor, să particip la diferite activități școlare. Mai sunt multe chestii și chestiuțe care m-au făcut să îmi displacă să am curte 🙂 Da, în ospeție pe câteva zile mă duc, dar să trăiesc permanent – nu. Cand vin de la lucru, vreau să fiu liniștită. Cred că în copilărie și adolescență am avut o supradoza de viață în sat, de aceea acum nu îmi mai doresc așa ceva. Odată chiar mă certasem cu un unchi pe tema aceasta. Zic: Ia să îmi dai pace cu grădină și casă pe pământ ( cum se zice la noi) !!! Poate, acum, când sunt condiții bune, se poate de avut impresii bune și despre viața la țară, dar eu am rămas cu amintirile și impresiile mele. Acum, trăind cu chirie, îmi doresc să am măcar o cămeruță, dar să fie a mea, unde voi putea poposi în tihnă, știind că nu am față de nimeni și de nimic nicio obligație, adică doar față de familia mea și atât.
  Apropo, dacă cineva dorește să mă enerveze, începe o dispută cu mine pe tema că la sat îi mai bine decât la oraș 🙂🙂🙂 Probabil, cineva o să spună că nu am tărie de caracter, sunt leneșă, nu știu ce e frumos, poate e așa, eu nu am trăsăturile necesare pentru a trăi în sat. Așa sunt eu. Vreau liniște, vecini absenți, spațiu mic, fără animale sau animaluțe etc.
  În ospeție mă duc, de trăit- foarte mult nu mi-aș dori.

  Apreciat de 1 persoană

 21. Ahaaa ! Sper să reușesc să te enervez ! 🤣
  Cel puțin ai aprins petarda disputelor. 🤭 Mi s-a părut foarte ciudată abordarea ta, pentru că am încercat să-mi fac o hartă a ceea ce spuneai în mesaj, cu realitatea, și nicicum nu-mi bate.
  După cum ai observat, eu am început de la apocalipsa mesajului tău, nu cu geneza😅
  Vrei liniște, fără vecini, fără un spațiu mare, fără animale..și cred că și fără soacră, bineînțeles 🤣
  Păi dacă la bloc nu sunt vecini care te exasperează cu gălăgia și alte neplăceri, atunci, unde ?
  Eu am stat într-un bloc la etajul 4 mulți ani, și nici un vecin nu avea copii mici, în schimb cei de jos avea un câine, mare..nu vrei să știi câți nervi îmi făcea când începea dis de dimineață să latre, sau seara târziu..doar dopurile de urechi m-au mai ajutat, că poliția mai mult ne-a încurcat.
  De alții cu manelele date la volum generos, nu mai zic, sau de un tip care făcea fitness la miezul nopții și scăpa ganterele pe pardoseala, sau schimba discurile, să vezi acolo sunete metalice și alte oftaturi și gemete de la master mușchiuleț.
  Nu zice nimeni că dacă stai la țară, e musai să lucrezi pământul sau să ai animale pe lângă casă. Eu am o grădină micuță și doar două animale: pe mine și pe motanul meu, Tommy.
  S-au inventat hidrofoarele și pompele care îți aduc apa la bucătărie sau baie. Sunt boilere și centrale care îți încălzesc apa și la țară ca și la oraș..încă chiar mai bine pentru că poți avea, așa cum am eu, apă din propria fântână care nu costă nimic și e de o 100 de ori mai bună și curată decât cea de la rețea care intră la factură.
  Dintre multe enumerate de tine, trebuie să le faci și la bloc, nu doar la casă. Când vi de la serviciu poți fi liniștită și la țară, ca și la blog, încă chiar mai bine, pentru că la țară e mult mai liniște. La țară, condițiile din vremea de azi, sunt exact cum vrei să ți le faci, iar diferența față de bloc este că, la casă ai un univers de posibilități fără multe condiții impuse de spațiu, atunci când dorești să te desfășori în acest sens..dar despre astea o să spun pe larg într-un alt articol.

  Apreciat de 1 persoană

 22. Era pe vremuri o vorbă: Decât codaș, la oraș, mai bine în satul tău fruntaș. Păi eu sunt din categoria că mai bine codaș la oraș decât în vreun sat fruntaș 🙂🙂🙂
  Crezi că dacă aș fi în sat ar fi posibil de nu avut pământ și orătănii pe lângă casă? Sunt convinsă că ar trebui să le am. În fine, fiecare cu gustul lui 🙂🙂🙂 care cu orașul, care cu satul.

  Apreciat de 1 persoană

 23. N-am auzit de această zicală despre care spuneai.
  Codaș la oraș decât în vreun sat fruntaș 🤣
  Te cred că nu ai sta cu mâinile în sân dacă ai putea să faci față provocării de la țară, dar asta e, nu toți putem la fel.
  Weekend fain îți doresc, Emilia !

  Apreciază

 24. Mi-a plăcut prezentarea ta cu privire la viața la bloc.
  Desigur, în funcție de persoană, unii preferă viața de oraș, în locul vieții la țară. Însă cei care au cunoscut viața la țară și au învățat să fie mulțumiți cu ceea ce au, nu cred că nu vor putea să recunoască faptul că viața la țară are mult mai multe avantaje, cel puțin sufletești, față de viața de la oraș. Iar în zilele noastre, multe dintre sate s-au modernizat în așa fel încât avem condiții mult mai bune față de ceea ce a fost mai demult viața la sat.

  Mie, una, mi se pare viața la sat mult mai liniștită și mai plăcută! ☺️

  Apreciat de 1 persoană

 25. Mă bucur tare mult, Poliana !😇
  Exact așa cum spuneai, nu e totuna să te naști la bloc, apoi să fii nevoit să stai la țară, obișnuința este destul de grea, deși am cunoscut ceva rude care s-au mutat de la oraș, la țară, însă a durat ceva până s-au obișnuit, apoi nu au mai suportat să stea la bloc, sau la oraș.
  Și invers este la fel.
  Da, traiul la țară este puțin diferit, plus stilul de viață mult mai relaxant.
  Este chiar fain faptul că la țară dacă dispui de bani, îți poți face lucruri minunate și un trai pe care la bloc nu ți-l prea permiți din cauza spațiului limitat.
  Este, într-adevăr mult mai plăcut să poți sta la țară, sau măcar să te poți bucura în weekend, și tot este ceva.
  O seară frumoasă îți doresc !

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s