Leapșa cu – bucătăria copilăriei mele..

Tăbărând prin cămăruța Petecuței, am zărit pe „raftul” cu bunătăți, o provocare de toată frumusețea 🤗

Pur și simplu, când am citit, ma lovit un dor nebun de: cozonaci, pâine făcută la cuptorul ăla din curte – știți voi despre ce vorbesc. Cocoși (floricele) făcute la foc de lemn, tot în curte – dar nu mai zic, că asta ar însemna să vin cu toată cămara bunicii de altădată, și vă spun eu că nu era modestă..😅

Deci: leapșa aparține preparatoarei de la Poteci de Dor, căruia îi mulțumesc mult de acestă provocare cu dor de preparate, cum numai bunica sau mămica le știau face să miroase și bine, și să fie și delicioase😀

Să înceapă provocareaaaaa.!!!

Sursa: google foto

1. Când bunica/mama gătea, treaba mea era să: parcă acuma văd pe bunica cum punea vailingul plin cu fasole verde în mijlocul casei, iar noi (copii fiind), ne punea să tăiem varfurile alea în formă de ace de pescuit, ha, ha, ha, ha 😅😅. Deși mie îmi plăcea fasolea, dar la gândul că tre’ să stau o oră să tot ciupelesc la fasolea aia, mai bine mă lipseam.. Altă treabă era să duc cojile de morcovi și alte coji, să le dau la iepuri.

2. Mirosul care mă duce direct în bucătăria bunicii/mamei, este: aici nu știu cum să răspund pentru că bunica mea era o făuritoare de mirosuri. De ex: când făcea gogoși, pur și simplu ne călcam în picioare – și pisica 😀 Când făcea sarmale, mirosul te trimitea în bucătărie, instant. Însă, mirosul care pentru mine era irezistibil, era cel de tocăniță de pui. Băi frate, eu nu părăseam aria bucătăriei până nu mă vedeam cu blidu de tocaniță de pui în față.. Rare ori îmi este dat să mănânc o tocăniță de pui cu mămăliguță, așa cum o făcea bunica.. (La mama i ciudă când îi spun, pentru că era soacră-sa🤣😅)

3. Gustul care face cu mine același lucru: să nu dea Dumnezeu să fiu rupt de foame și să vi se năzăre la careva să coaceți pancove sau plăcinche, că m-ați terminat.. 😀 Gogoșile (pudrate cu zahăr) îmi plac oricând, dar dacă îmi este foame și simt miros, pur și simplu mi se activează o poftă nebună, căreia nu-i rezist ☺️

Sursa: google foto

4. Dacă ar fi fost după mine, aș fi mâncat toată ziua numai: dovlecei pane, ciuperci pane, și pește – tot pane și lapte cu cereale😅😅😅

5. Deși când eram copil mâncam cu poftă, acum nu aș mai putea mânca: când eram copil, îmi plăcea să găuresc punga de lapte praf și să mă îndop. Acum nu mai merge nici dacă pun praful ăla în lingură. Am impresia că mă înec.. Îmi plăceau la nebunie verzăturile (corcodușe, agrișe, fragi) dar verzi. Acum nu le mai suport..

6. Deși știam că n-ar prea fi voie, prin bucătărie obișnuiam să ne jucăm la chiuvetă cu apă sau să ciugulim câte ceva din mers, dar pe bunica o deranja chestia asta și lua măsuri – în special când stăteam în picioarele ei..

7. Cea mai pregnantă amintire din bucataria bunicii/mamei: era sucitorul (lemnul ăla rotund de întins aluatul). Era singurul care nu avea locul lui stabil, datorită faptului că noi băieții îl ascundeam pentru că era și pe post de instrument de „întins” și pielea pe spate, așa că noi îl puneam într-un loc, iar ea în altul😅 O altă amintire este și bufetul bunicii de culoare verde cu multe sertărașe mici..

Și uite așa, am ajuns la finalul acestei provocări gastronomice de altădată, așa cum știam noi preparatele: cu gust, culoare și miros..

Dacă vrea cineva să preia leapșa: eu, în numele Potecuței – vă dau verde – dar cu menționarea și tag-uirea autoarei mai sus menționate !

Cu Prietenie, Ștef.!!!

35 de comentarii

 1. Îţi mulţumesc mult, Ştef! Mă bucur mult că ai acceptat leapşa!
  Doamne, cine m-o fi pus pe mine, nu mă gândeam că veţi înşira chiar atâtea bunătăţi. Ciuperci pane? Eam moartă după ele. Le aducea bunicul şi mirosul ăla şi gustul… Acum nu mai am curajul să le cumpăr din piaţă deci rabd. De peşte nu mai zic, am declarat de multe ori că dau orice pentru peşte. Dau frigiderul cu totul dacă e cazul 😀
  Mulţumesc încă o dată!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Și când te gândești că bunicii nu sunt pt toți copiii icoane ale copilăriei… nu vreau să vă stric bucuria amintirilor, doar mă gândeam și eu, așa, ce norocoși suntem că am avut astfel de bunici…

  Apreciat de 2 persoane

 3. Măi Ștef, cred că ești un mare gurmand! Și pofticios pe de-asupra!
  Mi-ai făcut poftă de toate bunătățile pe care le-ai menționat!
  Seară frumoasă să ai, cu multe bunătăți!

  Apreciat de 1 persoană

 4. O, Doamne, mi-ai adus aminte de bureții de prin pădurile de munte: gălbinei, vinețele grase, sihlari, țărnari, hribi. Şi ce mâncăruri ieşeau…şi mămăliga făcută în ceaun, la foc de lemne…
  Hai să mă laud! Pur şi simplu ştiam şi cu ochii îmchişi unde se „ascundeau” bureții…vorba ceea: „fost-ai, lele, când ai fost…”

  Apreciat de 1 persoană

 5. Așa ai scris de interesant că nici lipsa de timp nu mă împiedică să particip și eu la această provocare.
  De fapt, acum sunt eu cea cu gătitul, iar mama și bunica sunt ajutori de bucătar 🙂 Însă pârjoalele făcute de mama și sarmalele și zeama făcute de bunica nu se compară cu altele în lume 🙂
  Am ajuns la vârsta când deja clătite , plăcintele și torturile mele sunt superbe 🙂

  Apreciază

 6. Ciupercile pe care le aducea tata cu coșul erau o delicatesă pentru toată familia mea. Pe atunci se găseau mai multe soiuri (hribi, oițe, iuțari, creasta cocoșului, gălbiori…), iar noi ne puneam să le sortăm: cele pentru gătit, deoparte, iar cele de pus la uscat pe ață, de altă parte.
  Asta e doar una din poftele pe care mi le-ai stârnit, dragă Ștef. Mulțumesc pentru deliciul povestirii și îți doresc să te bucuri în continuare de amintiri la fel de frumoase!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Cu mare drag, Potecuțo !
  Și pentru mine a fost o plăcere deosebită să mă alătur acestei provocări superbe plină de amintiri dragi, din vremurile alea când se gătea cu suflet și pasiune, și totul era „curat” și natural..
  Totuși măi draga mea, dacă îți plac așa mult ciupercile, era fain să găsești pe cineva cunoscut și care se pricepe să le cunoască pentru că ciupercile de pădure sunt de-a dreptul fantastice. Eu cunosc vreo 7 tipuri pe care mă pot baza, deși foarte greu mai ajung eu prin pădure..
  Și eu sunt mare fan pește, însă trebuie avut grijă că în ziua de azi apele mărilor sunt de-a dreptul extrem de poluante. Eu mănânc cam de două ori pe lună. Cel de munte este greu de găsit și scump..
  Ai fost șoadă cu frigiderul, am râs de numa😅..
  Și eu îți mulțumesc, și te mai aștept și cu alte provocări.
  O zi superbă îți doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Nu, nu, ai dreptate.! Uneori băgau mai multă instrucție în noi bunicii decât părinții.. Eu doar pe bunica din partea tatălui o știu bine și mi se păstrează vie în amintire, pe restul nu-i știu..
  Îți mulțumesc mult, Crenguța, o zi superbă îți doresc !

  Apreciat de 1 persoană

 9. Da, Ana, mănânc de toate, nu mă dau înapoi de la nimic, deși n-am decât 70 de kg, pe-aici, dar nici nu fac abuz, iar după 7 seara nu mai mănânc nimic, în schimb dimineața trag de frigider de sare din balamale.. 😅
  Păi, Ana draga, fă-ți timp și gustă câte puțin din fiecare, mai ales că voi gospodinelor știți să vi le și pregătiți ☺️
  O zi superbă îți doresc și ție, Ana și nu uita să mai încerci și alte meniuri mai vechi.. De ex: cât de curând merg la moara cu pietre să macin porumb și apoi rog pe cineva să-mi facă o mămăligă „de-aia”, ști tu.. Scuze dacă ți-am făcut poftă..
  Numai bine 🤗

  Apreciat de 1 persoană

 10. Văd că te pricepi bine la „detectat” ciupercile alea valoroase. Galbiori cum li se mai spun pe la noi, nu am mai mâncat chiar demult.. Ieșeau tot felul de preparate, ba chiar unii puneau și la borcan pentru la iarnă sau printre castraveți la murat😅
  Da, vezi, ăsta este secretul, să ști exact locurile pe unde se fac ciupercile comestibile și așa se pot găsi an, de an..
  Merci fain, Aura, mi-a plăcut mult discuția despre mâncăruri fine☺️
  Numai bine îți doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Acum nu mai sigură că m-aş descurca! Gălbiorii au nevoie de umezeală şi umbră. Sub crengile brazilor, cele ce se întind pe pământ, la o anumită distanță, sub bungeac, îi găseşti! Nas fin de copoi!🙈🤣
  Mămăliga, tocana şi dă, Doamne, bine!

  Apreciat de 1 persoană

 12. Îți mulțumesc din suflet, Emilia 🤗❤️💐
  Când aud astfel de aprecieri îmi crește andrenalina încât îmi vine să scriu non-stop ☺️
  Păi ce mai pot să zic.? Deja tu chiar trăiești la prezent această provocare dacă încă mai ai bunici, cât de fain poate să fie 🤗
  Să ști că pârjoale cred că le zici la chiftele (sper să nu greșesc). Îți dau dreptate, așa este cu gătitul de la bunica sau mama..
  Evident că deja având experiență în arta culinară, trebuie să-ți și placă ceea ce gătești, sigur.. 😊

  Apreciat de 1 persoană

 13. Sper că nu ți-am stârnit plăcere gusturilor de altă dată, Aila 😀?
  Sunt multe lucruri care ne aduc aminte de cei dragi pe care i-am avut în viața și sufletul nostru, dar și gătitul este o amintire plăcută despre cât suflet puneau în arta gătitului, nu ?
  Mulțumesc mult și o seară frumoasă, Aila !

  Apreciază

 14. Se pare că tu ai dus memoria amintirilor de-atunci, atât a culesului, cât și a preparatelor din ciuperci, la un nivel foarte ridicat de emoții și trăiri.. Îmi aduc aminte că au fost cazuri când treceam prin pădure și găseam ciuperci mute, dar nu aveam în ce să le punem. Altădată mergeam cu scopul să le căutăm, dar nu găseam nimic..
  Este posibil din ce spuneai, datorită schimbării climei, să mai dispară anumite soiuri. Cu siguranță dacă se va mai defrișa pădurile într-un așa mod barbar, peste câțiva ani, vom vedea ciuperci doar la supermarket în vitrină..
  Eu îți mulțumesc, Petre dragă, pentru „activarea” și mai profundă a îndeletnicirilor noastre gastronomice de odinioară..
  Numai bine și ție !!!

  Apreciat de 1 persoană

 15. 🤣🤣🤣Da, da, cred eu că îl ți minte, normal – doar cei născuți după 2000 nu mai prea știu ei ce înseamnă obiectele din bucătărie cu /sau coadă de lemn, pe spinarea lor 😅😅
  Nu ? Cu ce amintiri dragi ne putem mândri noi 🤗 Mulțumesc mult Issa, Seară frumoasă !

  Apreciat de 1 persoană

 16. Ba te-ai descurca.! Deja ai divulgat cel mai elocvent indiciu despre cum cineva ar putea găsi cele mai delicioase ciuperci și cu o mulțime de modalități prin care pot fi preparate: gălbiorii.. Nici nu ști dacă acest soi de ciupercă are sora geamănă otrăvitoare, pentru că sunt inconfundabile..
  Nu mai zi, Aura, despre mămăligă, că deocamdată nu mai am faină, dar trebuie să ajung și pe la moară🤗Merci mult !

  Apreciat de 1 persoană

 17. Pe vremuri ştiam locurile cele mai bune de unde găseam fiecare fel de ciupercă. Sigur că ştiam şi „gemenele” rele. Acum s-au schimbat nu numai vremurile, ci şi locurile. Vara trecută m-am aventurat, la propriu să caut vinețele grase. Locul nu mai „era”, adică era ogor acum. Tata le mânca crude. De dorul lui m-am dus….
  Numai bine!

  Apreciat de 1 persoană

 18. Peste tot unde acțiunile oamenilor intervin, nu doar ciupercile dospar, ci tot ce natura are mai bun.. Chiar și faptul că uneori plouă prea mult și alteori trece prea mult timp până plouă, face ca să dispară multe soiuri de ciuperci de care ai amintit și tu. Știu și cunosc foarte bine vinetelele. Sunt printre cele mai delicioase. Dacă am astfel de tip de ciuperci ca meniu, eu aș renunța la orice carne.. 😊
  Crude nu mi-a plăcut niciodată să le mănânc pentru că pot conține spori de la alte ciuperci otrăvitoare, chiar dacă ea este comestibilă..
  Numai bine și ție, Aura !

  Apreciază

 19. Iți doresc poftă bună, și n-ar fi rău să intri și tu pe la cămăruța bunicii și să ne spui tu ce obiceiuri ai avut, și binențeles, ce gusturi și preferințe.. Chiar aș fi curios, te aștept cu provocarea bunătăților !

  Apreciat de 1 persoană

 20. Cu puțină muncă pe la bucătărie și uite așa putem face rost și de mirosul îmbietor și de gustul delicios al bunătăților de altădată..
  Multumesc și spor la gătit și poftă bună îți doresc ! ☺️

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s