Dilema nr 7

Curățenie de primăvară, toaletarea, cum ?

Poate mă ajutați voi.!!!

Inițial am vrut să vin cu o altă dilemă mai complexă, dar pentru că n-am avut somn, și nici oi să număr, așa că am dat buzna pe blogurile mele dragi și uite așa am făcut rost de o dilemă 🤣

Am citit la Diana (kundalini) pe pagina ei despre fenomenul acesta numit toaletare care de regulă se face Primăvara, dar mai apare la uni întârziați și Toamna..                              Nu va fi o dilemă/articol lungă, sper, dar no, ce să fac, dacă sunt un tip care gândește verde, așa-mi trebuie, nu.?

Sper din tot sufletul să meargă rubrica de mesaje, pentru că altfel n-am făcut nimic, mai ales la o dilemă, trebuie să meargă mesageria, pentru că altfel rămân cu un nod în gât și cu dilema neterminată..😁

Sursa: google foto

Ce înseamnă pentru voi toaletare, sau curățarea de primăvară la copaci.?

Eu înțeleg prin îndepărtarea acelor ramuri uscate, a crengilor care lovesc sârmele de electricitate sau acoperișurile clădirilor, sau chiar care pot fi rupte și arată inestetic, poate unele să fie chiar plecate prea jos, astfel încât devin deranjante pentru trecători sau mașini, etc..

Sursa foto: google

Cred că imaginea de sus ne spune totul. 🙄 Când administrația trimite pe frontul de lucru, drujbiştii, aceiași oameni care merg și în pădure la defrișat, ei n-au plăcere mai mare decât să taie lemn, nu contează cum, să pârâie drujba și să fie „material” de lucru.. Și nu exagerez ! Am un vecin care are mania tăiatului cu drujba, și aproape nu este zi lăsată de Dumnezeu, să nu pornească nebunia ai de drujbå, măcar 5 minute. Doar Duminică are astâmpăr. Are doi nuci, unu lângă mine și celălalt în curte lângă poartă pe care în această toamnă la măcelărit. Cel din grădină unde este aproape de gardul meu încă a scăpat, pentru cât timp, nu știu, însă l-am convins că eu urc (deșii am făcut-o de fiecare dată) toamna și scutur nucile și îl ajut să le adune, gratis, numai să-mi lase pe nuculeț în pace..

Pur și simplu, când merg prin oraș și văd stilul ăsta de „toaletare”, îmi vine să plâng 😥. Cum naiba să tai toată coroana și să mai lași doar un ciot, un ciot pentru ce, pentru cine.? Doar ca semn că acolo a fost un arbore frumos, sau un ciot pe post de avizier ca să pui postere și anunțuri?

Niște cioate gen pista de aterizare pentru ciori și vrăbii..? Nu înțeleg logica asta, oameni buni.? Vă rog să mă lămuriți și pe mine!

Dacă la cârma se află romsilva, atunci nu mai am nevoie de explicații, am priceput totul, iar dacă este în joc primăria, atunci m-aş fi așteptat de la uni primari cu capul pe umeri, să meargă în inspecție și eventual să-l taxeze pe Dorel-ul cu defrișarea-n sânge.. Dar se pare că se taie și se „spânzură” în voie, fără ca să mai intereseze pe altcineva..Eu unul, dacă eram în administrație, mergeam pe urma lor să văd ce fac, cum își respectă atribuțiile, etc..

Deșii poluarea și efectul de seră crește, spațiile verzi datorită construcțiilor se tot diminuează, acum și verdeața orașelor vor să o distrugă?

Mă opresc aici dorindu-vă un weekend superb și plin de verde, Numai Bine vă Doresc.!!!

20 de comentarii

 1. Suntem un popor policalificat, că așa erau directivele de partid pe vremuri. Toată lumea pretinde că se pricepe la orice, inclusiv la „toaletarea” pomilor, doar bani să iasă. Eu am pățit-o cu prunii din grădină, când m-a durut inima după ce și-a făcut treaba un „meseriaș”. Mai bine lipsă.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Înțeleg ce vrei să spui, Petre!
  Totuși, mă face să cred că oamenii ăștia sunt niște habarnişti cu totul, ori au mania asta de a tăia tot cele le trece prin cap, doar, doar să audă drujba guițând..
  E ca și cum mă duc la frizerie să mă tund și mă trezesc că ajung acasă fără păr, sau chiar mai rău, nu.?
  Doar e mai simplu să le tai coroana, să îți iei banii, și și plecat..
  Îmi pare rău de prunii tăi, îmi imaginez prin ce-au trecut..
  Weekend Plăcut îți doresc.!

  Apreciat de 1 persoană

 3. Exista soiuri de pomi care se pot taia asa „radical” nu arata bine câțiva ani dar e probabil avantajos. Nici in Germania nu-i mai bine in general.Cei care cunosc meserie sunt scumpi.
  In privinta vecinului noi nu avem drujbași ci maturatori cu suflatoare. Fac acelasi zgomot ca drujba. La noi le spune ” masini de formula 1 pentru saraci”!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Știu că există pomi cărora li se face tăiere tehnică, pentru că regenerează extrem de repede, cum ar fi Paulownia, Plopul, Salcâmul, alunul. De obicei operațiunea asta se execută atunci când sunt tineri pentru a le stimula rădăcinile, dar oamenii ăștia îi „decapitează” în fiecare an în acest mod..
  Hai că a fost tare faza cu mașina de formula 1 pentru săraci.. 🤣
  Într-adevăr face un zgomot infernal genul ăla de aspiratoare de frunze..
  Mulțumesc mult, Weekend Plăcut.!

  Apreciază

 5. Cu vecinu’ cu nucu’ o rezolvi simplu, reclamă-l. Nucul e ocrotit la noi și nici în curtea ta n-ai voie să-i tai o creangă fără autorizație de la primărie. Pe bune!
  Cu ăia de toaletează răzînd tot… nici o șansă 😦

  Apreciat de 1 persoană

 6. Nu te poți pune cu nebunii, Issa dragă!
  Știu foarte bine ce-ai spus. Doar că eu caut căi și alternativa mai puțin „invazive”, cumva să nu mă am rău cu ei, că asta e..
  Stai liniștită că am probleme din astea și cu ai mei și cu neamuri care au creierul uscat, și musai să usuce totul în jurul lor..
  Am plâns când am venit de la servici și am văzut nucul la pământ.. Asta e.!
  Uni sunt atât de sălbatici, încât ar fi în stare să te „toalete e” și pe tine, așa că i-am cam învățat și trebuie o altfel de abordare..
  Mulțumesc Mult Issabela.!!!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Multumesc ca ai scris si tu despre asta, si multumesc ca ai zis si de mine. 🙂
  Metoda ciopartirii e cea mai simpla. In cativa ani cei mai multi copaci toaletati cu ochii inchisi vor muri… Poate asta e intentia, in unele cazuri: se taie acesti copaci uscati si se „ciupeste” din spatiile verzi pentru noi locuri de parcare.

  Iti doresc sa ai weekend frumos, Stef! 🙂
  P.S. Nu trebuie sa te certi cu vecinul care cioparteste nucii; ii poti „strecura” ideea ca e ilegal ce face, nucul intrand in categoria „ocrotitilor” si nu-l poate taia de capul lui nici daca e in curtea proprie.

  Apreciat de 1 persoană

 8. Mai sunt cazuri când se uscă atunci când sunt tăiați pe căldură sau după ce a dat apa, apoi urmează un val de aer rece..
  Și la noi se făcea tăierea sălcilor de la coroană. Erau un fel de sălcii care făceau nuiele care acum câțiva ani se foloseau la legat via, acum se stinge și acest obicei pentru că s-au inventat frânghiile din cânepă și rafie..
  Mulțumesc Potecuțo seară frumoasă !!!

  Apreciat de 1 persoană

 9. Cu mare drag, Diana, oricând, pentru că așa dacă ne vom uni mai mulți, vor auzii mai mulți și poate aude și cine trebe..
  Exact, așa este, ce să se complice ei cu toaletare, când poate fain frumos, în unele cazuri, nici să nu mai urce pe scară că taie direct de jos până unde ajunge..
  Posibil să ai dreptate să facă tăierile alea premeditat, astfel să le grăbească sfârșitul..

  Mulțumesc și de ideea cu vecinul!
  Până acum nu i-am zis de treaba asta cu tăierea ilegală a nucilor, dar dacă n-am încotro îl voi speria puțin.. Sper săi treacă febra asta a defrișărilor..
  Mulțumesc mult de gânduri, Seară Plăcută îți Doresc !!!

  Apreciază

 10. Eu cred că oamenii ăștia au probleme cu ochii atunci când dau de culoarea verde, că altfel nu-mi explic, ce au ei cu arborii ăia de îi „schilodesc” în halul ăla..? Uni dintre ei se și usucă dacă iau „decapitat” de-a dreptul..
  Mulțumesc de coment,
  Seară Plăcută !!!

  Apreciază

 11. Stiu ca nu trebuia dar am ras la imaginea cu pomii, imi cer scuze.
  E tragicomica situatia, stiu. Eu doar ma intreb ce or face cu restul de crengi, crengute si ramuri de copaci.

  Multumesc pentru portia de ras, o saptamana viitoare productiva! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 12. Da, așa este, situația este de râs-plânsu. Când vezi asemenea imagini chiar că nu ști ce să faci, să râzi sau să plângi..
  Păi nu știu, despre crengi, ele pot fi materie primă pentru producerea de brichete și peleți. Ele se bagă la o tocătoare și se transformă în rumeguș care așa cum îți spuneam mai sus, el poate fi bun și ca fertilizator sau să ardă intr_un șemineu.. Nu este exclus ca acesta să fie și scopul acestei tăieri excesive..
  Mulțumesc Katy, o săptămână frumoasă îți doresc și ție.!!!

  Apreciază

 13. Ce să zic!? Dacă zic, nu-i bine! Dacă tac, se supără Ştef! Mai bine zic! Da’ ce să zic, că e mult de zis! Românii se cred buricu’ pământului: cei mai deştepți, mai frumoşi, mai pricepuți…oare chiar suntem!? Cu riscul de a-mi sări în cap toată lumea, spun răspicat: nu, nu suntem mai grozavi ca alții! Dacă am fi cum ne credem, țara ar fi la alt nivel! Europenii în arată cu degetul pe americanii şi îi etichetează în fel şi chip, fără să fi trăit o zi în US. Dar îşi dau cu părerea. Fac o paranteză şi-ți spun ceva: un român inițiază o discuție despre maşinile de aici. Vorbea tâmpenii. Îl contrazic. El, atoateştiutorul, îmi replică: „mie-mi spui!?” Despre toaletarea arborilor ai zis tu! Eu am aceeaşi dilemă! Nu cred că te-am lămurit! Sau poate că ai înțeles perfect!

  Apreciat de 1 persoană

 14. Ști ce zic eu, Aura.?
  Dacă ai ceva de zis, ziii 🤗
  Nu, nu mă supăr dacă taci, dar mi foarte drag când cineva care știe, poate, are ce – să vorbească, nu să tacă.!
  Nu, nici să nu îndrăznești să le faci observații la uni, că sunt în stare să te pocnească.. Evident că nimeni nu este mai grozav decât nimeni, și până la urmă fiecare are ceva de spus.. Stai liniștită Aura că aici pe blog nu-ți sare nimeni în cap, cel puțin nu la mine pe pagină..
  Știu ce zici cu cei care critică America, și nu sunt puțini, însă îi lasăm în pace pe fiecare cu ale lor..
  Din punctul meu de vedere eu consider că nu există nici o țară perfectă. În fiecare țară găsești lucruri interesante și bune, dar și rele, la fel și oamenii..
  Eu nu caracterizez o țară după un anumit caracter al individului.
  Nici măcar după un oraș întreg.
  Eu sper să se diminueze numărul celor cu „harul” de a critica, și ar fi mai bine ca fiecare să se uite în ograda lui.
  Dacă intru în discuții cu oamenii iar anumiți indivizi știu doar a critica, atunci încerc să evit astfel de soiuri de caractere..
  Am înțeles foarte bine ce ai zis !
  Îți mulțumesc mult Aura pentru timpul acordat citirii și al mesajelor..
  Numai Bine îți Doresc !!!

  Apreciază

 15. După ce am citit articolul de la Diana, când am văzut și la tine poze cu același „model” de ciuntirea copacilor, m-am lămurit! Ăștia au făcut sigur aceeași „școală” de distrus copaci. Și la noi, la Târgoviște, se practică același „stil” tâmpit. Multă prostie în țara asta….
  Numai bine, dragă Ștef! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 16. Să sperăm că își vor da seama și vor lua exemplu și de la alții. Sunt țări iubitoare de verde iar copacii aproape că acopăr aleele. Intri pe bulevarde ca printr-un pasaj, în special în Italia..
  Alex dragă, ăștia au făcut doar prostologia, doar atât au la bază..
  Ori cine știe ține o drujbă în mână, numai că operația de toaletare îi depășește cu totul..
  Dacă taie prin parcurile naționale lemn la greu, parcurile orașelor cu ce sunt mai presus, nu ?
  Mulțumesc mult de vizită și comenturi. Numai bine îți doresc.!

  Apreciază

 17. Într-adevăr, mai sunt și specii care se regenerează foarte repede, dar mie mi se pare că ei aplică același „tratament” tuturor speciilor..
  Măcar mă bucur că cel puțin la noi în Alba Iulia am văzut că în sezonul uscat merg și îi udă..
  Mulțumesc Daurel, Weekend frumos îți doresc !!!!

  Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s