Focul 🔥🔥🔥

Sursa: google foto

Văzând scurta provocare a Emiliei, site-ul Emilia WONC , am hotărât să vorbesc câteva cuvinte despre elementul 🔥 și la ce este bun..

Sursa: google foto

Sper în acest articol să fiu cât de cât și subiectiv cu această provocare 🙂

Focul – este un act, este o artă, da o artă, pentru că nu orcine poate fi capabil să aprindă și să mențină un foc aprins, uneori când nu ai tot ce-ți trebuie pentru a face focul, mai degrabă te „aprinzi” pe tine decât focul 🙂 Pentru unele triburi și colonii umane focul este privit ca un zeu și se închină la el și sunt chiar multe ritualuri legate de cultul focului.

Sursa foto: pinterest

Nu este plăcere mai mare iarna decât să te afli lîngă un șemineu cu o carte în mână sau pur și simplu să stai în tihnă la o cană de ceai, de ce nu, chiar să moţăi pe un scaun ascultând niște acorduri drăguțe..

Sursa foto: Pinterest

În grădină este chiar drăguț să te afli la para unui foc cu prietenii ori cu cei dragi la un pahar de vorbe sau un grătar..

Sursa foto: pinterest

În arta supraviețuirii focul este un element foarte important, la fel de important ca și apa și hrana pentru că are o multime de necesități..

Cu ajutorul focului te încălzești, îți usuci hainele, îți prepari hrana și băuturile; cu ajutorul focului ai lumină în jurul tău, te protejezi de insecte pe timpul verii dar și de animale sălbatice, mai ales iarna; tot cu ajutorul focului poți să transmiți SOS-uri prin fluturarea unei carpe aprinse sau confecționarea de făclii, chiar focul însuși se vede de la distanță mare pe timp de noapte..tot cu ajutorul focului poți să-ţi făurești arme și unelte bune în gospodarie dar mai ales în sălbăticie..

Sursa foto: pinterest

Nu știm ce surprize ne rezervă viața și nu poți fi sigur că niciodată nu te vei rătăci, sau poate te afli într-o călătorie și ai ghinionul să fi acolo în avion, vapor, tren, chiar automobilul propriu și din fericire să supraviețuiești evenimentului neplăcut acelei călătorii.

Primul lucru pe care îl faci, asta până la lăsarea serii, este să-ţi faci un foc dacă ești in aer liber.. Din momentul aprinderii focului deja te vei simţii mai bine pentru că doar faptul că privești flacăra focului care îți va da curaj și te va destensiona din frica pe care o ai datorită evenimentului și a incertitudinii.

Ori cine trebuie să-şi deprindă abilitatea de a aprinde un foc, chiar și părinții ar trebui sa-și învețe copiii cum să facă un foc și să îl întrețină..

Sursa foto: pinterest

Un foc se poate aprinde cu cel puțin 4 surse, sau 4 elemente de aprindere: Ai nevoie doar de brichetă și chibrite, dar ce te faci când te afli în natură iar afară bate puternic vantul, plouă, ninge iar pe deasupra sursele tale de aprindere a focului sunt și ude, atunci bricheta și chibritele tale sunt inutile, pică din start..

Amnarul tradițional: este compus dintr-o bucată de oțel și o bucată de cremene care prin frecarea celor două alături de o fâșie de iască, pot produce scântei și un mic jăratec pe bucățica de iască, care odată aprinsă arde mocnit și rezistă mai mult timp..

Amnarul comercial: este facut dintr-un aliaj de oțel special și o bară de magneziu care prin pilire și frecare se obțin scântei cu temperatura de aproximativ 3000 de grade care practic te ajută să obți foc în cele mai grele condiții..

Efectul de lupă, lupa: de la un obiectiv de aparat foto, binoclu, observator: Când este soare poți obține un mic jăratec cu ajutorul lupei când raza soarelui patrunde prin prisma lentilei direct pe un material închis la culoare, ex. o pânză neagră, ciorap de damă sintetic negru, pânză carbonizată, serveţel înergrit etc, etc.

Efectul de lupă se mai poate realiza și cu o sticlă umplută cu apă, sticlă de culoare deschisă, nu pet, prin care să pătrundă razele solare.. fundul de la doză de aluminiu care se va freca bine cu un material abraziv pentru ai produce luciu, are același efect, doar că puțin mai limitat..

Metoda prin fricționare: Mai există și varianta cea mai straveche, prin fricţiune, prin frecarea a două bucăți de lemn, unul este în formă de fus iar celalalt tip suport talpă cu gaură unde se adună materialul încins și care conține mici particule de jăratic care prin suflare se propagă flacăra..

Sursa foto: pinterest

Elementele de aprins focul:

Dacă te afli în pădure și timpul este unul foarte umed, atunci este complicat de facut un foc cu crengi și lemne foarte umede, atunci căutați un cuib de pasăre, decojiţi scoarța de pe copacii uscați iar partea interioară a cojilor este uscată și puteți obține niște rumegus prin frecarea cu un cuțit sau piatră.. mai sunt tufișuri uscate care stau în picioare pitite pe sub arbori unde nu au fost plouate, conurile și chiar ramurile verzi de molid care ard foarte bine când sunt verzi datorită rășinii și pe care doar le scuturati de apă și merg foarte bine.. În special acum când pretutindeni sunt deșeuri aruncate, ele se pot folosi ca material pentru aprinderea focului..

Nu puteam să nu amintesc că trebuie mare atenție unde, cum, când aprindem un foc, pentru că un focar scăpat de sub control produce incendii și drame pe care nimeni nu le dorește. Trebe avut grijă dacă sunt copii să fie învățați și supravegheați să nu ducă foc în alte locuri sau sa stea prea aproape de foc să-şi aprindă părul sau hainele.. Dacă suflă vântul evitați aprinderea focului dacă zona focarului nu este bine izolată astfel încât să poată sării cărbuni aprinsi spre locuri unde se pot produce incendii..

Focurile nu se lasă nesupravegheate nici după ce nu mai există flacără ! Se verifică în prealabil și se aruncă apă, nisip sau pământ peste locul unde a fost făcut focul..

Sursa foto: pinterest

În ziua de azi focul este mai greu de stins decât de aprins, dar totuși, ori cine ar trebui să stie aprinde și întreține un foc, dar trebuie luate măsuri și pregătit bine terenul când se intenționează aprinderea unui foc, nu contează că ești la tine în grădină, pe marginea pădurii sau al unui lac, trebuie să ne asumăm riscul !

Se poate amenaja un loc din mai multe pietre sau bolovani care sunt puși unul lângă altul ca un zid, dar trebuie avut în vedere ca să pătrundă aer pentru că după cum știm, focul fără oxigen nu arde, sau arde foarte greu și se tot stinge.. Tablele din fier sun excelente și bucăți de fier sau cărămizi etc..

Bucurati-vă la para unui foc în grădină sau lângă un şemineu, este chiar plăcut, este magic, feeric, ! 🙂

Cu prietenie fochistul vostru Ștef 👍

30 de comentarii

 1. Foarte interesant articol. Îmi amintesc cum eram învățați la școală că în timpurile preistorice, atunci când omul a descoperit focul și a învățat să-l folosească, s-a desprins de lumea animalelor. O teorie interesantă. În orice caz, viața omului s-a schimbat mult în bine, iar oamenii au putut să trăiască chiar și în zone mai puțin prielnice. Este important să știm să facem un foc, mai ales în drumețiile noastre prin natură, fără de incidente periculoase.
  Toate cele bune! 🙂

  Apreciat de 3 persoane

 2. Mulțumesc Mult !
  Mă bucur că ti-o plăcut această descriere a focului așa cum am experimentat-o, dar și cum am învățat, așa cu ști tu că era odată când noi învățăm toate aceste deprinderi din școală și din familie..
  Acum nu se mai pune preț pe așa ceva pentru că oamenii nu consideră că este nevoie, dar niciodată nu se știe când se pot inversa lucrurile și e bine să nu ne îndepărtăm de handmade prea tare..
  Multe Salutări !!!

  Apreciat de 2 persoane

 3. Multumesc, domnule fochist Stef! 🙂
  Imi place focul, chiar daca forta lui este si distrugatoare.
  Imi place raspunsul tau la provocare. Poate anul acesta, poate… anul viitor, preiau si eu provocarea.
  Numai de bine!

  Apreciat de 3 persoane

 4. :))))
  Eu îți Mulțumesc Diana !
  Chiar zilele trecute am vrut să organizez o ieșire pe deal aici la mine la o slăninuţă la para focului da io am zâs io am auzât, no, eu uitasem că grădina și focul și dealul sunt online nu afară, Doane feri unde mo dus capu și pe mine..:))

  Abia aștept să văd răspunsul tău !
  Numai bine și ție !!!

  Apreciat de 1 persoană

 5. Mulțumesc pentru acest articol, Ștef! Am găsit informații foarte interesante legate de aprinderea focului pe vreme umedă!
  Îți doresc să ai parte de un An Nou cu sănătate, fericire și multe plimbări frumoase cu bicla!

  Apreciat de 3 persoane

 6. Eu îți Mulțumesc Manuela !
  Mă bucur că au fost de folos aceste informații !
  Sunt pasionat și de arta supraviețuirii și consider că orice om ar trebui să aibă niște noțiuni de bază despre supraviețuire pentru că nu totdeauna viața noastră a fost așa cum o stim noi acum, și nu putem fi siguri ce surprize ne rezervă viitorul, iar Mircea Eliade spunea că omul din nou va ajunge să tragă cu arcul..

  Un An Nou plin de Binecuvântări și multă Fericire îți Doresc !!!

  Apreciat de 2 persoane

 7. Ai foarte mare dreptate! Cu toții avem nevoie de astfel de cunoștințe de bază. Legat de ceea ce spunea Mircea Eliade, eu una cred că e vremea să ne intoarcem la bază, la ceea ce strămoșii noștri cunoșteau și prețuiau: pământul și natura.
  Mulțumesc, Ștef! Să ți se întoarcă infinit totul!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Mulțumesc mult de tot !
  Da, așa este, parcă atâta incertitudine ca acum nu a fost niciodată..
  Acum cel puțin 25 de ani, magazinul sau bolta erau celebre în punctul și zona unde erau, iar acum a dispărut această stabilitate care avea rostul ei..
  De multe ori sunt îngrijorat de nesiguranța din vremea de acum..

  La fel și ție Manuela, la fel îți doresc !!!

  Apreciat de 2 persoane

 9. Ooof, îmi pare rău că ai răcit :/
  Lasă că trece !
  Ai nevoie de niște ceaiuri de fructe de padure bogate in vitamina C, căldură și apa să o bei fiartă și răcită, iar dacă mai ai și niște miere de albine cu propolis sau sirop de muguri de brad, deja esti bineee 🙂
  Eu Îți Mulțumesc !!!

  Apreciat de 2 persoane

 10. După mine, stabilitatea se naște din simplitate, lucru cu care au trăit strămoșii noștri. Egoul este cel ce naște complexitate , de aici incertitudinea din mintea umană și apoi haos. Dar este nevoie de haosul produs de incertitudine pentru re-nașterea a ceea ce este bun și de valoare.
  Mulțumesc, Ștef!

  Apreciat de 2 persoane

 11. Chiar acum sa făcut frig si la noi, a nins dar slab cantitativ..
  Probabil si stresul legat de agitaţia asta cu, mai repede și mai repede, mai mult și mai mult, mă refer la serviciu si acasă, ceea ce duce la slabirea sistemului imunitar..
  Cu multă plăcere, să te faci bine !

  Apreciat de 2 persoane

 12. Foarte Frumos tabloul tău din cuvinte !
  Înainte știam, la colțul ăla se află șuștărul care repară păpuci, dincolo magazinul alimentar, sore centru este brutărie, mai încolo restaurant și tot așa..
  Și în societate erau locuri de muncă sigure și era un echilibru, puteai să faci planuri pe termen lung, acum și la ziua de mâine este greu să te gândești..
  Mulțumesc Mult !!!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s