Dilema mea nr 3

Gunoaie aruncate pe geamul mașinii ??? De Ceee ???

Poate mă ajutați voi !!!

Sursa Google Foto

Ca să rămân în ton cu dilema numarul 2, am rămas tot la deșeuri, de data asta la cele aruncate de pe geamul mașinii direct pe marginea drumului, ba chiar am vazut cazuri de imbecili care de harnici ce sunt, își fac curatenie chiar in parcare, si isi descarcă acolo mizeriile, scrumierele, și scutură acolo mochetele, ce fain ???

Cel mai tare ma dezgustă cand, așa cum am obicei, să mai ajung cu bicla și pe dealuri și aproape de munte, unde, dacă dă Domnul sa fie drum bun de mers cu mașina, n-o sa nu vă vină să credeți de câte mizerii puteți întâlni, acolo, unde n-ar fi trebuit să existe..

Sursa Google Foto

Trist e că pe plaiurile mioritice nu ajung băieții de la salubrizare prea curând, ceea ce înseamnă că ne vom întâlni multă vreme cu mormanele, să nu zic munți, de ambalaje de tot felul..

Eu cred că acest flagel al nesimțirii celor care au ratat cei 7 ani de-acasă, nu poate fi combătut cu nimic, de ce, pentru că nu te poate urmarii poliția din spate cu „radarul” de prins șmecherii aruncatori de mizerii, si nu li se datorează ne apărat datorită lipsei de educație, ca să fim serioși, cine își aruncă la el pe parchet gunoaie, cine aruncă scrumiera de la el din mașină plină cu coji de semințe, direct la el pe biscuiții de beton din curte ???

Da, s-ar putea ajunge la rezultate bune dacă s-ar da amenzi serioase pentru nesimțire și comoditate, așa cum nu se discută în alte țări cu cei certați cu civilizația, dar nesimțirea și nebunia, n-au graniță, din păcate !

Eu tot nu înțeleg dilema ??? Orice mașină este dotată cu buzunare în toate ușile, și BMW-urile, astfel încât omul să știe să-şi organizeze lucrurile, și deșeurile, ca să nu fie obligați să le arunce pe geam, din mers..

Eu de obicei nu mănânc, din mers, aproape nimic, cu excepția cand merg cu bicla, doar atunci cand mă obosesc, stau puțin sa-mi trag sufletul și mănânc o banană sau o un corn cu ciocolată, dar tot timpul am la mine o punguţă de nilon unde îmi depozitez deșeurile, si dacă este nevoie le aduc înapoi cu mine acasă că nu sunt grele, dacă nu gasesc tomberoane pe traseu..

Mi se pare halucinant, cand ajung în zone de-a dreptul mirifice, când dai cu nasul de toate porcariile din lume, de la frigidere abandonate, masini de spalat, amvelope și alte deșeuri aruncate din masini, dozele și pet-urile care au devenit celebre aruncate peste tot, și cojile de banane spanzurate pe niște maracini, cu pungile de plastic aferente..

Fraților, Oameni buni !!! Ne Doare Civilizația ??? Se pare că pe uni îi doare foarte rău, rău de tot !

Ce este atât de greu să ai o pungă, două, tip „maieu” sau o sacoșă de nilon in care depozitezi toate deșeurile la un loc a tuturor pasagerilor de la tine din mașină, care nu cîntăresc mai mult de o jumate de kg..

Mai bine sa le vedem si sa ne întâlnim cu ele de fiecare dată pe marginile drumurilor ?

Tu ca șofer, ești responsabil de tot ce se petrece la tine in mașină pe toată perioada călătoriei, și dacă tragi cu ochiul și faci observație fiului tau, sau ficei tale că sa ridicat pe geam mai mult decât trebuie, tot așa poți să le faci observație celor preocupați cu aruncatul deseurilor din mașină..

Putem face un minimum de efort și să păstrăm a doua noastră casă, pământul, și cea mai importantă, pentru că, dacă ai fost in stare să transporti atâtea sticle pline și bagaje cu conținut, apoi nu este atât de greu să le compactezi și așezate frumos intr-o punga mai mare, puse undeva prin portbagaj și le duci cu tine până dai de un tomberon unde te poți scăpa de ele..

Dragi șoferi, vă doresc drumuri bune, și aveți rugămintea să vă lăsați deșeurile la voi în masină, nu aruncate pe geam !!! Pentru o Românie mai Curată, mai Bună și mai Frumoasă, așa cu este ea..!!!

Cu stimă, al vostru prieten Stef !!!

24 de comentarii

 1. Sper să vină şi ziua aia-n care oamenii să înţeleagă toate astea. Dacă nu din educaţie, măcar de frica unor amenzi care să-i usture tare. Da, e nevoie de amenzi din alea pe care să le simtă. Că la nişte mărunţiş nu se uită nimeni. Dar când chiar rămâi fără leafa pe o lună, data viitoare cauţi coşul de gunoi şi-n caru’ cu fân şi mergi cu gunoiul în dinţi până îl găseşti.

  Apreciat de 2 persoane

 2. Daca stam sa ne gandim, e chiar prima noastra casa :P. Pamantul zic …
  Poate ca arunca si la ei – obisnuiti sa stranga altii. Mai stii?

  N-am inteles niciodata de ce e atat de greu sa respecti natura si sa ii respecti pe ceilalti din jurul tau. Sa vezi ditamai omul ca arunca hartia de celofan pe strada si are un cos de gunoi la fix trei pasi in fata lui. Si daca cumva ii atragi atentia devine violent…. In fine.
  Niste panouri de o(n)roare cu fetele celor care fac mizerie… Poate unii ar fi chiar bucurosi in mintea lor invaluita de aburi (de diverse feluri).. :(. Unii mai si rad de tine daca arunci la gunoi: „Ia uite fraieru’! Pai gunoierii de ce e platiti” – ceva de gen. Imi amintesc ca era o doamna care se inarmase cu manusi si aduna doze de bere / suc etc. Altcineva pet-uri. Se uitam la ei cate unii si ii faceau nebuni… bravo, ce pot sa zic,
  Plus ca mai e mentalitatea aia: „ce baaaa, sastrang dupa caine?” Dar in acelasi timp, aceeasi persoana, se plange ca altii nu strang dupa ai lor. Iti sta mintea in loc. :)))

  Apreciat de 2 persoane

 3. Așa da, nu ești capabil să faci curat în jur atunci plătești, nu ?
  Totuși nu înțeleg de ce așteaptă tot timpul uni să stea polițaiul cu puşca la fundul lor, când este atât de simplu să păstrezi puțin curățenia ?
  Ambalajele sunt foarte ușoare, și dacă eu care merg cu bicicleta, pot sa-mi car gunoaiele după mine, atunci ce poate fi atât de greu să pui intr-o pungă totul apoi arunci cand dai de un tomberon..

  Multumesc Mult, un Weekend Plăcut îți Doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ţie îţi e greu să înţelegi şi ţie ţi se pare simplu să cari gunoiul. Pentru că ai cu tine educaţia, ai bunul simţ, ai cei 7 ani de acasă.
  Dar nu sunt toţi ca tine, Ştef (îţi pot spune aşa?), ca noi. Sunt oameni care nu înţeleg, cărora le pare că strada, parcul, pădurea sunt ghenă de gunoi. Şi atunci, pentru cei care nu au deprinderea de acasă, care sunt lipsiţi de bun simţ, numai puşca la fund poate stopa asta. Sau măcar mai ameliorează din tăvălug.
  Să fim serioşi, chiar crezi că pe dincolo se nasc toţi cu codul bunelor maniere-n sânge sau cu dorinţa de a avea o ţară curată-n ADN? Nu. Dar acolo, de zeci de ani se aplică legea. Şi cine stă prost cu conştiinţa se abţine de frica amenzii.
  Îţi mulţumesc! Weekend frumos şi ţie!

  Apreciat de 3 persoane

 5. Bine zici Rux, chiar îți stă minte-n loc când vezi nebunia multora, sau ceea ce au în mintea lor, dacă mai au ceva !?

  Da așa este, si dacă toți ar înțelege treaba asta că pământul pe care il calcam, de fapt este casa noastra fără de care nu am putea, fără de care nu am fi nimic..
  Este singura planetă, se pare, care întrunește, sau probabil așa a fost făcută capabilă să furnizeze VIAȚA, însă pentru această viață are nevoie de un echilibru stabil și extrem de fragil, iar noi tocmai asta facem, distrugem acest echilibru firav, adică craca de sub piciore..
  Chiar nu este greu, nu trebuie să faci un mare efort să strangi după tine..
  De multe ori trec pe lângă o poieniţă atât de frumoasă, iar dacă văd un pet, o hartie sau doză, nu mă lasă inima să le las acolo, apoi când ajung acasă constat ca de fapt, am mai multe deșeuri de la alții decât de la mine.. Nu zic asta ca sa ma laud, nu, dar este atât de simplu să fi OM, să fi curat, este chiar simplu, dar nu toti înțeleg ce înseamnă acest principiu..
  Da, si așa cum ai spus, nu cumva să le faci observație, că le-ai dat foc..
  Asta e, poate daca nu pleacă din rațiunea lor, măcar autoritățile să le umble la portofel, ca poate este mai ușor așa..

  Îți Mulțumesc Mult Rux !
  Weekend Superb îți Doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Da, cum te simți tu bine !
  Uni îmi spun stef, alții stefan, si cei de la servici fane, nu contează, ma simt puțin răsfățat când mi se zice stef, dar nu nu, fiecare cum se simte bine, nu eu..

  Da așa e, cum au deprinderea de acasă, bine spus, uni o au alții nu știu ce înseamnă asta..
  Sa sti că ai dreptate cu străinii, nu toți, sunt uni mai rău decât ai nostri, dacă ar fi so luăm pe toate părțile treaba asta..
  Cand am fost prima dată in italia la ai mei, știu ca unu dintre frați ma scos la o excursie, undeva printr-o localitate la 40 de km de Roma, dar m-am speriat la câte gunoaie erau aruncate in cateva grădini de maslini, si l-am întrebat ca de ce există diferente atât de mari de la o localitate la alta, de nici 10 km distanță intre ele, el a spus că primăria, dacă sunt ecologiști și au programe de colectare/reciclare, o sa văd lună si bec, iar pe unde văd mizerii, este datorită fatului că primarii sunt slabi și corupți, deci cam asta e..
  Cred totuși că acolo unde este bun simț și educație, se vede, unde sunt oamenii fărădelegii, este haos, mizerie și nebunie..
  Sperăm la o mai bună cooperare din partea semenilor, sau dacă nu măcar la primari cu bune intenții !

  Apreciat de 2 persoane

 7. Nu știu cum de n-am văzut notificarea asta, am impresia că pentru unele mesaje nu primesc notificări, și așa caut cu altă ocazie prin mesaje ca să fiu sigur că nu am ratat ceva..
  Da, de la stefan este derivatul stef, fane, fănel, fănică, dar îmi zici cum te simți tu bine..
  Seară Plăcută !!!

  Apreciat de 1 persoană

 8. O perioada am crezut ca primarii nu au acoperire legala, dar m-am lamurit: e populism ordinar. Primarii nu preseaza sa se dea amenza; nu vor sa-si supere alegatorii! Pe de alta parte primario le convine sa intretina o armata de oameni care defileaza cu maturile pe strazi si care in mod cert vor vota cu cei care le asigura traiul…
  Toate cele bune!

  Apreciat de 2 persoane

 9. Hmm, Daurel dragă, mă pui pe gânduri !
  Deci asta era dilema ?
  Acum pot sterge articolul că m-am lămurit :))

  Am observat același lucru și in zona mea, că datorită unui afurisit de scaun, se ajunge la astfel de compromisuri dubioase, și că nimeni de prin conducerea stafului de șmecheri nu-si merită postul.. nu merită sa ocupe o functie pentru care nu au dovedit că sunt capabil, că sunt vrednici de conducere, păcat, mare păcat !

  Multumesc de gânduri, o zii faină să ai !!!

  Apreciat de 1 persoană

 10. E un gest foarte urat sa arunci lucruri din masina, aiurea.
  Am observat de multe ori soferi aruncand peturi, chistocuri de tigara direct din masina, vantul aducandu-le exact pe parbrizul celuilalt din spate.
  In cazul in care indraznesti sa spui ceva, sa iti exprimi frustrarea esti ori privit fix cu o privire goala fara inteles, ori te injura pentru ca atat stiu ei sa faca.

  Degeaba ai o masina de ultima generatie si multi cai putere in bord daca nu ai cei 7 ani de acasa.

  Apreciat de 2 persoane

 11. Merg zeci de km cu bicicleta, si pur si simplu mi se-ntuneca privirea când văd atâtea mizerii aruncate pe marginea drumurilor, și sunt unele zone de-a dreptul fantastice care ar fi trebuit să fie de o curățenie exemplară, dar nu este așa, la noi nu, se pare că pe foarte mulți oameni îi deranjează curățenia, frumosul, naturalul..

  Da, ai perfectă dreptate, n-ai cum să te iei cu ei în gură că n-ai nici o șansă..!
  Poate o amendă bună să îi mai disciplineze, că altfel dacă cei 7 ani de bun simț i-au pierdut, atunci doar cu bolizii au mai rămas în rest sunt doar niște gunoaie..

  Multumesc tare fain ca mi te-ai alăturat la gânduri bune, ceea ce mă face să mai aduc si alte dileme, că tare multe mai am 🙂

  O Duminică Minunată alături de cei Dragi !!!

  Apreciat de 2 persoane

 12. Si stii, partea cea mai intriganta este faptul ca de fapt sunt cosuri de gunoi ce permit aruncarea deseurilor, direct in compartiment.
  Insa, sunt unele persoane care prefera sa arunce pe langa cos, dintr-un motiv nu prea evident.

  Cat despre amenzi, ar face bine daca ar incepe sa amendeze nesimtirea. Cum se respecta in tarile straine curatenia s-ar putea respecta si la noi, cu putina disciplina, legi aplicate intru totul si o conducere decenta.

  P.S. La mers cu bicla am renuntat din copilarie, asadar nu pot sa corespund :-)).

  O duminica placuta!

  Apreciat de 2 persoane

 13. Da Katy, treaba cu aruncatul deșeurilor pe lângă cosul de gunoi, mă incită rau de tot, + că eu altceva nu văd că au în tartacuta lor decât o carcasă plină cu gunoi..
  Ori nu-i duce minte, ori retazi mintal, ori le place mai mult mizeria din jur decât curățenia, ori așa fac și la ei acasă și astfel sau obișnuit cu mizeria, nu ???
  Ca altfel nu-mi explic..

  Bine, ziceam că merg cu bicicleta și pe șesuri nu există cosuri de gunoi, iar marginile drumurilor de-o parte si de alta sunt groaznice de aglomerate cu urmele nesimțirii celor ce n-au toate „tiglele pe casă”

  Ps. Totuși te sfatuiesc să mai mergi urci si pe bicicletă, este foarte sanatos și relaxant, binenteles, nu in spatele masinilor care îți aruncă noxe in nas, dar intr-o zona mai ferită ar merge cate o tură din când in când, Cu Bine 🙂

  Apreciat de 2 persoane

 14. Da, ai pus punctul pe i pentru o problemă foarte gravă a românilor. Nu știu dacă ai văzut filmul acela făcut de acel producător englez despre frumusețile naturale ale României. Se poate vedea pe YouTube. Nu mai țin minte titlul. Ei bine, omul admira minunățiile naturale din România, frumuseți cu care am fost binecuvântați, dar își exprima cu durere dezapobrarea pentru munții de gunoaie pe care un turist îi găsește la tot pasul. Pentru că românii au o mare, mare problemă cu educația și cu bunul simț. Și pentru că mulți de-ai noștri efectiv iubesc mizeria și o fac cu plăcere de câte ori au ocazia! Dacă apuci să faci cuiva o observație, când îl vezi cum aruncă pe jos gunoiul, primești o privire extrem de mirată: „așa, și? Ce dacă am aruncat pe jos?” Zilele trecute am făcut o plimbare cu bicileta într-un parc și, deși sunt multe coșuri de gunoi frumos amenajate, oamenii aruncă pe jos sau chiar lângă coș cu nesimțire! Ăștia suntem și atâta putem și vrem… Mare păcat…

  Apreciat de 2 persoane

 15. Buna Alex !
  Ma Bucur ca mi te,ai alăturat si la această dilemă !
  Da, măcar noi care privim altfel lucrurile, măcar noi să le mai băgăm „pumnul” in gură celor vitregi cu natură si sa le aducem aminte ca nu sunt singuri pe lumea asta și că mai suntem si noi ăștia care vrem ca țara să rămână curată, că frumoasă este, dar ce folos dacă ar avea doar frumusețe iar ea este umbrită de pradatori..

  De multe ori mi si greu sa mai zic, mi și greu sa îmi mai spun off-ul dar pentru că sunt oameni asa buni și curați ca tine, atunci merită sa lupt si sa-mi exprim dilemele..

  Multumesc Alex dragă și îți doresc mai departe o Duminică Frumoasă alaturi de cei Dragi !!!

  Apreciat de 1 persoană

 16. Subscriu.. Sa sti ca am văzut documentarele cu Englezul care sa mutat la noi in țara, paremise că undeva prin Maramureș locuiește..
  Da, este foarte rușinos din partea noastră că uite, vin strainii să ne tragă de urechi că nu stim să conservam, că nu știm să facem curat și să ne promovam țara..

  Apreciat de 1 persoană

 17. Salutare! Am revenit în sfârsit după ce rutina a reușit un pic să mă ,,absoarbă” 🙂 și desigur trebuie să comentez adăugând părerile mele 🙂
  Ca întotdeauna ai perfectă dreptate în tot ce spui! Eu aș dori să evidențiez că problema gunoiului și a indiferenței față de ecologie este una din multitudinea de probleme provocată de nivelul cultural și intelectual scăzut al societății. Hai să fim realiști, dacă un om este educat și are bunul simț, atunci când aruncă gunoiul în locuri special utilate, el mai puțin în acel moment se gândește la ecologie că știință, ca problemă etc, etc. În primul rând acel om știe inițial, chiar în subconștient are asta că nu e bine, cum se mai zice: nu e frumos să faci mizerie. Sunt niște lucruri ,,fixate” în ,,cap ” : nu e bine așa și atât! Trebuie de dat dovadă de cultură, până și pisicile știu la ce li se oferă nisipul, însă multe persoane, din cauza minții lor înguste nu știu nici macar cum îi cheamă normal, dar nu încă să mai aibă ceva în subconștient.
  Cum să nu avem gunoi, dacă unii se transformă în gunoaie morale? Un exemplu relevant- cei de la conducere! Lor le pare că dacă ei nu sunt la locul potrivit, în vreun tomberon, dar în fotoliu luxos, așa şi sticla utilizată sau țigara aruncată nu trebuie să ajungă la ,, destinația ” lor, dar la locuri curate și frumoase. Totul incepe de la numarul de neuroni posedați ai fiecărui individ.
  Eu iarăși cu kilometri de comentarii:)
  Sper că nu te-am plictisit.
  O zi frumoasă în continuare!

  Apreciat de 2 persoane

 18. Ooof, Emilia dragă, astfel de oameni și astfel de mesaje nu mă plictisesc și nu mă vor plictisi, din potriva mă bucură, mă entuziasmează, mă intaresc și mă fac să-mi duc lupta lupta asta care multi nu o înțeleg, doar o mână de oameni știu ce valoare are o țară, un popor, o gradina, un râu, o pădure, un câmp și natura ca să fie curate si conservate..
  Mi-al lăsat aici un gând profund, o scrisoare, și sti ce-aș face cu ea ???
  M-as duce direct la Ecaterina AndronESCU și i-aș pune-o pe figură și i-aș spune, poftim, uite aici, citește !!!
  Iar de acolo mă voi indrepta catre alt cabinet „verde” ocupat tot de o fetiţă (Cristiana Pasca Palmer) care la fel să-i pun această scrisoare și să io lipesc cu dublu adeziv de ecranul monitorului să se „inspire”, ca nu au in capul ăla a lor ce trebuie..

  Să sti că exemplul cu pisica, cu nisipul, ma dat pe spate, serios !
  Băi frate, până și animalele își fac curățenie după ele, dar omul tot un gunoi a rămas..
  Că mi-ai zis despre pisici, să sti că ieri am văzut un clip pe fb, cum o cioară a luat o bucată de pet, i sticlă de jumate de apă sau suc și a aruncat-o la coș, când am văzut clipul ăla, mi-au dat lacrimile instant, și nu te gândi că nu a fost simplu de băgat, pentru ca nu avea intrarea sus, era o mica gaură pe parte din fata a pubelei si sa chinuit un pic până a reușit..
  Deci cioara aia nu avea nici un motiv să arunce petu ăla la coș că nu ia a baut apă din el, dar pentru că probabil o deranja imaginea dezolantă pe care a vazut-o sa hotărât să facă i-a ce nu fac distrugătorii..

  Așa este, bine zici, cred că lipsa neuronilor, la uni le lipsește multi de tot..

  Emilia, eu îți Mulțumesc din Suflet pentru Km-etrul de gânduri bune pe care le-ai lăsat aici, și mă bucur mult că ai revenit din nou pe blogosfera..
  Multe Salutări din Inima Țării ❤ !!!

  Apreciat de 2 persoane

 19. Mă bucur mult de ,,rescrierea” (în loc de revedere) noastră!
  Cred că orice gest, indiferent dacă e legat de păstrarea mediului ambiant sau de altă interacțiune umană în societate depinde de prezența sau absența neuronilor în capul unui om, chiar dacă a crescut în familia care nu a putut sa îi ofere educație, când are minte se poate autoeduca și are comportament demn, dar dacă nu…ceilalți suferă consecințele. În ziua de azi mai des întâlnim animale cu bun simț decât oameni.
  Să ai o după amiază plăcută cu persoane doar cu abundență de neuroni și bun simț!

  Apreciat de 2 persoane

 20. Foarte Adevărat ceea ce spui, si mult, foarte mult mă tot „cert” cu uni care spun că n-au educație, că nu învață la școală, si dacă stau bine să ma gândesc, asta cred că au mai multă educatie decat am avut noi acum 20/30 si de ani..
  Pe vremea când eu învățam nu se vorbea de încălzire globală si schimbări climatice prin ani 90 pentru că nu era, dar acum prin toată conștientizarea și tot reduși sunt..
  Dacă la ei in casă, curte, grădină știu să fie educați să nu facă mizerie, de ce fac in afară, sau poate așa fac si acasă, mai sti ??

  Bine zici, mai degrabă au animalele bun simț decât brutele !

  O Seară Plăcută si din partea mea si numai bucurii alături de cei dragi ție, și
  Multumesc Mult !!!

  Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s