Dilema cu numarul 2. Reciclam Selectiv ??? Când ???

Numărăm până la 4 ???

Poate mă ajutați voi !

Colectarea selectivă a deseurilor, despre asta este dilema care eu încă no pot înțelege ?

Bine că ne mandrim cu funcția 5 G, dar România este cufundată intr-o groapă de gunoi, dar despre asta nu se prea vorbește..

Avem cel mai „tare” internet din Europa, dar la civilizație, râcâim ca gainile pe un munte de gunoi..

Nu doar noi avem gunoaie pe campii, ape și orașe, nu ?? Am văzut gunoaie și in Italia, și în Spania și in Franța, dar la noi sunt Munți..

Booon, despre altceva vreau să plâng și să mă tot plâng, de ce nu știm număra până la 4, nu eu, eu număr cam până pe la 20, iar dacă mecanismul de reciclare era bine pus la punct de catre autorități, poate îi depășeam pe japonezi la colectarea selectivă.. Hooo, hoo, că m-am lăudat, normal, sau poate nu ? :)))

Japonezii fac colectarea selectivă a deșeurilor din școală, da, copiii au manual cu cel puțin 600 de elemente din categoria deșeurilor, stai să scriu cu litere ca să nu zâcă cineva că am pus din burtă două zerouri.. Șase sute de elemente pe care japonezii sunt capabili să le recicleze selectiv, învățați din școală..

Nooo staaai, c-am uitat că se zice despre ei că nu-s de-aici, că sunt de pe altă planetă, dar respiră același aer ca noi, îi încălzește același soare ca și pe noi și au tot o pereche de….. ca noi, dar ce au mai mult în capul lor decât noi, o fi de la orez, că poate de-acolo-i baiul?? O fi dumnezeul lor așa de curat ??? Că mă mut !!!

UE ne cere să numărăm până la 4, iar noi, Pace !

Ar trebui cel putin 4, dar nici patru nu se poate, e prea complicat, e prea prea mult pentru uni !

Am zis de patru că de pildă, ce facem cu pamparșii, ei nu se încadrează nici la hartie, nici la plastice, pentru că fac parte din fracția umedă care ar trebui să fie de ordin biodegradabil, pe când pamparsul nu este, dar e umed, aaaa, da, îl punem la soare să se usuce, după aia mai vedem :))), nu ?? Booon, ce facem cu bateriile cu mercur, cadmiu, nichel, carbune, le punem la metale, apoi vina nană floare și aruncă pamparsul ud peste, apoi ia foc totul ?? Becurile la fel, nu le putem arunca la un loc cu sticla, chiar dacă în compoziție se află și sticlă, nu?? Și etc, etc..

Acum înțelegeți de ce japonezii fac reciclarea selectivă și nu se joacă.. Tomberoane nu au peste tot, doar din loc în loc, dar japonezu dacă bea doza de băutură prin oraș, el duce ambalajul acasă ca să îl arunce unde trebuie, că el știe că deseul ăla nu este un gunoi, e aluminiu, ati prins ideea..

Terminologia cuvântului gunoi cred ca doar noi îl avem, deaia ţara-i un gunoi :((

Dacă ţi-a murit câinele de ce îl arunci pe râu sau pe câmp și cadavrele sunt tot gunoaie ??? De ce drecu nu aruncăm și cadavrele de oameni tot pe văi și dealuri, nu, nu, astea nu-s gunoaie, Doamne Feri, da ce vorbesc și io..??

România nu scăpa de gunoaie până nu-i iese din cap gunoaiele, cum ??? Simplu !!!

Până nu conștientizează lumea că doza de bere e din aluminu, si nu este un gunoi, atunci nu înțelege de ce tre’ so recicleze.. Până nu învață lumea că bateria nu este gunoi, că este un deseu periculos pentru sol și apă, nu vor ști ce să facă cu ele..

Cum fac eu treaba asta, sau cum ar trebui făcută, că poate ziceți, că bă, ăsta numa vorbește și nu face..?

La țară e un pic mai greu de făcut selectarea pentru că centrele de reciclare sunt mai departe, dar avantajul e că aici ai un pod, o şura, magazie, beci, garaj, așa că pot fi depozitate deseurile, pe cand la bloc/oras e mai ușor să le duci la centru pentru că fiecare oraș cam are o stație de reciclare, și le duci tu acolo..

Eu bateriile le pun intr-o galetuţă iar cand se adună mai multe le duc la un magazin unde le primește.. Hartiile și cartoanele le transform în energie, fac brichete din ele și le folosesc pe post de combustibil în loc de lemne, la fel și rumegusul.. Peturile și materialele din plastic le duc unde trebuie, dopurile nu, ele au alte utilizări prin gospodarie, plus că sunt dintr-un altfel de plastic, la fel și bidoanele de la detergenți sunt de altă categorie, nu sunt PET- uri..

Medicamentele expirate le duc înapoi la farmacie,și alte componente farmaceutice, chiar dacă majoritatea nu le primesc, apoi dacă dau un pumn de-al meu în tejghea, imediat le primesc, că sunt obligați să le primească, nu le putem arunca la un loc cu celelalte deșeuri pentru că putem pune sănătatea acelor oameni care le manipulează în pericol..

Uleiurile uzate nu le arunc pe sol sau la chiuvetă, nici la tomberon, fie îl dau la vecini care îl dă la porci, fie colectat în sticle de plastic și dus la un centru sau dat la cineva care are centrală pe bază de ulei.. Becurile la fel, au locul lor la Altex unde eu le duc pentru a fi reciclate.. Haine, lenjerie, jucării..unele refolosite, sau transformate, sau duse la centru specializat, există, dar nu arse, sau pe câmp, nu se aruncă, nu sunt gunoaie..!!!

Penele de găini le îngrop în pământ, se biodegradeaza, la fel și cadavrele de animale..

Dozele de aluminiu și cele din conserve, le capsez, le bag în saci, apoi le duc la locul lor..

Deseurile electrice, electronice, electrocasnice le bag in saci și cand se adună mai multe, fie vin ei toamna sau primavara și le predau la dânșii, fie le urc într-o mașina și le duc la depozitul lor, nu există gunoi, gunoiul este un termen și atât, deșeurile sunt materii prime pentru alte deșeuri, ați prins ideea, nu ??

Mai continui să zic, da ! Deseurile din mâncare/bucatarie le adun separat, unele ajung la mașina de la salubrizare, altele ajung îngropate in pământ și se transformă în fertilizator, vorbesc de cele biodegradabile, nu de pampars, că n-am copii mici, și nici mari..e vorba de cojile de ou, de mar, de cartofi, ceapă, de banane, de morcovi etc, etc ..

Cele tari și uscate la foc, cum sunt cojile de nuci, de nuci de cocos, de alune, și tot ce este natural și uscate care ard, vor fi arse nu aruncate, este combustibil natural, nu gunoi..

Cojile de semințe de flarea soarelui, zaţul de cafea, cărbunii naturali de lemn rămași de la grătar sau de la un foc oarecare, cojile de pâine uscate se vor toca/marunþii și se vor transforma în brichete pentru foc, Biiingo !!! E combustibil, deci arde și te și încălzește..

Chiar ieri citeam pe Copilarim un articol unde Rux a pus un citat foarte foarte drăguț unde se spune că „Nimic nu se pierde, Nimic nu se câștigă, ci Totul se Transformă”, cand vom înțelege ce a vrut să zică Antoine Laurent Lavoisier, atunci va dispare gunoiul, atunci nu doar Romania, ci planeta noastră va fi un colț de rai, și va dispare doza de bere de lângă Floarea de Colț, și Pet-urile care sufocă pe minunata și desăvârșita floare, Lotusul..

Nu trebuie să fiți nebuni ca mine, dar trebuie să dăm dovadă de OAMENI și să avem un pic de grijă și de căsuța noastră, Pamantul, nu ???

Îi așa de greu ??? Nu reciclaţi ca mine, dar până la patru nu e așa de greu de numărat, nu ???

Pubela albastră – este pentru hartie și carton. Pubela verde – este pentru sticle, borcane Pubela galbenă – este pentru plastic și polist. Pubela Neagră – este pentru deseuri menajere

Cainele mort sau pisica, cadavrele, nu se bagă la pubele de nici un fel, nici aruncate la vecinu în grădină, nici pe cel mai apropiat lac, și nici aruncate in cel mai apropiat gard !!! Se îngroapă în pământ sau se ard..!!!

Dacă cainele ăla pe care l-ai iubit atâția ani, te iubit și el la rândul lui, a murit, că asta-i viața, chiar nu poți să-l duci undeva frumos și să îi faci un mic mormânt, apoi îți si aduci aminte de el cand mai treci pe-acolo, este și ceva sufletesc și emotionant în treaba asta, nu ??? Sau poate este doar o dilemă de-a mea, atunci faceți-mă sa înțeleg !!!

Dacă in casa ta, curtea ta, grădina ta, balconul tău ști să faci și să menții curat, și guma de mestecat și chistocul de țigară, nu le arunci la tine pe parchet, sau vaza cu flori, oare pământul ăsta nu este el tot căsuța noastră ???

Cu prietenie Ștef..

14 comentarii

 1. Cata dreptate ai! Dar dacă pana la patru mai numără, culorile sunt o mare încercare, crede-ma! Ca altfel nu înțeleg cum găsesc Pet-uri în pubela neagra și coji de mar în cea verde, chit ca scrie mare pe fiecare ce și cum.

  Apreciat de 1 persoană

 2. Corect, de fapt asta și e dilema mea, cum naiba sa fie uni atât de igusti la minte sau poate ai daltonism la toate culorile, deșii la unele pubele pune și ilustrații, cu o sticlă hârtie, ceva, tocmai, probabil la daltonisti și analfabetii care nu știu citii..

  Multumesc Tare Fain, o Seară Plăcută !!!

  Apreciază

 3. Dar tu stii foarte bine ca si noi invatam reciclare inainte de 89. am prins la scoala: maculatura (s nu numai acolo erau si alte centre). La Alimentara se duceau sticle si borcane (si nu numai acolo, erau si alte centre).
  Nu aruncai si scuipai pe strada ca luai amenda urgent plus ca si mai crapa si obrazul de rusine ca era semn de proasta educatie. Acum e semn de suntem cool. Ce o fi cool … in fine. Tot ce-i rau se imprumuta (dar e si asta o strategie).
  Erau centre unde se ducea metal (fier vechi) si veneau si prin cartiere de strigau cei care mai colectau.
  Cu plasticul nu stateam in halul asta ca nu era atata ca acum. Dar se colecta si asa ceva – stiu ca se colectau si tuburile de la pasta de dinti si cate si mai cate. Dar ma rog… aveam si ceva industrie atunci si reintrau in cisrcuitul de productie. Acum nu mai avem nimic ca am vandut tot. sa luam in rate chestii care se demodeaza mai repede decat timpul alocat ratelor.. Ha ha ha :(.

  Dar zau de inteleg ce o fi atat de greu sa reciclam. Ca nu e. Insa nu am vazut incapatanare mai mare si rautate – las ca fac gunoi afara ca sa stranga gunoierii ca de-aia sunt platit (sunt platiti sa stranga mizeria „naturala” – frunze, gunoaie din categoria „accidente” – mai bate vantul si ia de pe ici colo cate ceva si duce aiurea, de-astea, nu coji de seminte facute deal, muciri de tigara si alte chestii.

  Dar ce zic eu… iaca tocmai ce a alunecat cu zgomot pe tubulatura o incarcatura asortata. 😦

  ps: E inconstienta sa arunci la gunoi baterii, becuri, medicamente, substante chimice etc – adica vorba aia si scrie pe ele, nu? Dar nici nu se creaza locuri speciale de colectare! De ce?
  Exista solutii pentru baterii, becuri, medicamente … dar nu stiu in ce masura exista pentru ambalajele de detergenti, produse chimice cu potential vatamator ridicat…
  Asta nu ne scuza in niciun caz…

  ps2: inca ceva – stiam ca e interzisa deversarea in canalizare a unor produse toxice (cum ar fi curatarea aparatelor de aer conditionat. Totusi se face… si nimeni nu ia masuri :(. Si ne miram ca suntem tot mai bolnavi. hm

  Apreciat de 1 persoană

 4. Foarte bine-ai zis, exact, că și noua, nu că se făcea in școală și se practica, dar ți se impunea, apoi așa cum ai zis, statul îți oferea sprijin ca să le poți duce unde le este locul cât mai aproape și parcă mult mai eficient ca acum după 30 de „expansiune” în care se puteau face lucruri mari, sau cel puțin să învețe de la alții cum o fac ei..

  Verzi, aici e problema, cu crăpatul obrazului de rușine, cât adevăr !?
  Era foarte rușinos să faci multe lucruri nașpa in public, care acum au devenit siboluri pentru alții.. Să treacă fete de 15 ani cu tigara pe lângă un om in vârstă si sa nu aibă rușine, ba dimpotriva, se simt așa de nevinovați..
  Și noi aveam centru de colectat fier vechi in comună, acum nu mai este de mulți ani, trebuie adunat ingospodarie si dus în oraș, măcar dacă te-ar plăti ca sa renteze, dar prețurile au tot scăzut iar oamenii nu sunt motivați sa facă reciclare pentru bani, deaia e plin campul și râurile de deseuri..

  Da, normal că nu e voie să polueze apa de la canalizare cu stupizenia ai de soluție de la aerul condiționat, păcat, îmi imaginez câtă duhoare va vine prin baie, bucătărie de pe coloana principală, Doamne Ferește unde sa ajuns..

  Multumesc Frumos și o Zii Superbă din partea mea să ai !!!

  Apreciază

 5. Ai foarte multă dreptate in tot ce scrii, Ștef!
  Din păcate, în foarte multe zone din țară nu există acele 4 culori de pubele decat niste cutii din grilaj metalic in care se adună peturile, dacă se adună și acelea. Indiferent că am făcut sesizări la o primărie din oraș sau din sat, pentru gunoaie, răspunsul a fost unul singur „nu sunt bani”, ceea ce pentru mine echivalează cu „nu ne interesează”.
  În plus, mi-a plăcut foate mult cum reciclezi tu totul – căci asa ceva fac și eu, pentru că nimic nu se pierde, totul se transformă.
  Mulțumec pentru articol și îți doresc o zi frumoasă în fiecare zi!

  Apreciat de 1 persoană

 6. Multumesc Frumos Manuela !!!
  mă bucur enorm când aud de Români și oameni în general, că îi preocupă și că fac colectarea selectivă, sau când văd oameni responsabili care fac curat în jurul lor, că până la urmă, să fim serioși, la cine place imaginea dezolantă pe care o vedem pe dealuri, râuri, lacuri și marginile drumului, nu ?

  Da, ai perfectă dreptate că am tras cu ochiul și am văzut că în multe zone există doar două sau trei tomberoane, am vazut și doar două cu fractie umedă și altul cu uscată, deșii oamenii ne fiind educați nu știu și nu înțeleg care este rolul reciclării selective, că poate nu le-a explicat nimeni niciodată, deșii n-ar trebui să aibă nevoie de atâtea explicații, dacă pe pubelă scrie sau apare un simbol ceva, respecți indicația respectivă, numai că la noi este și aici o problemă și un lux, a respecta dreptul cuiva, sau o ordine, un program ceva, mereu și mereu se ridică uni care încalcă drepturile celorlalți și munca lor până la urmă..

  Nu, nu, autoritățile nu fac nimic concret, ai dreptate, mai degrabă îți faci moară in cap..
  Dar strigăm mai departe și tragem oamenii de mânecă, și le atragem atenția că nu sunt doar ei singuri pe planeta asta, că nu trebuie să moară pădurile odată cu ei, că nu trebuie să fie apele otrăvite, că n-au fost când sau născut ei, și că trebuie să le explicăm, că avem de lăsat o planetă curată și pentru generațiile care vor veni, ca să nu ne înjure că am distrus și prăpădit totul..

  Mă Bucur și îți Mulțumesc în numele naturii pentru gestul tău de a recicla și a fi un suflet curat..

  Multe Salutări și o Seară Plăcută îți Doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Mulțumesc mult, Ștef!
  Cu autoritățile ai dreptate, dar, în același timp, îi putem face sa rezolve anumite lucruri pt ca in fond si la urma urmei ei au functiile plătite din bani publici si nu sunt alesi doar ca sa țină niște scaune calde, ci ca sa facă ceva pentru oamenii care i-au ales.
  Eu îți mulțumesc pentru sinceritate și frumusețe sufletească.
  Să ai o zi frumoasă în fiecare zi!

  Apreciat de 1 persoană

 8. Vai Doamne, dar cum nu ne-am dori cu totii să-şi facă treaba cei cu funcţiile plătite de noi cum ai zis tu, dar faptul că ei se aleg pe pile și pe relații, și mulți sunt paraleli în functia pe care o ocupă, uite că se întâmplă ce se întâmplă, iar de cealaltă parte sunt ăia despre care ai spus că pun pe seama lipesi de fonduri, iresponsabilitatea și cheful de-a face ceva pentru sat, comună, oras, și mai grav țară..

  Acuma nu vreau să închei într-un mod negativist mesajul ăsta, dar totuși, din când în când trebuie „scuturati” ca să le aducem aminte, așa cum spunai, că nu trebe să ocupe scaunele alea degeaba, că trebuie să-și facă partea lor, că deaia i-am votat..

  Și eu Multumesc la fel Manuela, Zile Frumoase, și să avem grijă de noi să nu ne pierdem cu firea datorită incompetentilor, dar le mai dăm cate un șoc să nu-i prindă somnul..
  Noapte Bună !!!

  Apreciat de 1 persoană

 9. Eşti nebun că îți pasă!? Dacă toți am gândi măcar pe sfert ca tine, am fi departe! Dar suntem depaaaaarte de normalitate. In Florida, sunt 5(cinci) tipuri de maşini care transportă gunoiul. Fiecare cu gunoiul ei! Nici dracu’ nu îndrăzneşte să amestece resturile. Amenzile sunt uriaşe.

  Apreciat de 1 persoană

 10. Deci până la urmă totuși amenzile disciplineaza pe oamenii fărădelegii sa înțeleg..
  Da, așa e, suntem departe rău, dar mai îndrăznesc să fac pe nebunul, poate, poate ne-om mai trezi din somnul cel de moarte, dacă nu deja suntem în moarte clinică..

  Îți Mulțumesc Frumos,
  Weekend Plăcut îți doresc de pe acuma !!!

  Apreciat de 1 persoană

 11. Mare dreptate ai. Mi-a plăcut mult fraza asta: „Avem cel mai „tare” internet din Europa, dar la civilizație, râcâim ca gainile pe un munte de gunoi…”. Chiar așa.Suntem departe rău cu educația și civilizația….

  Apreciat de 1 persoană

 12. Multumesc mult Alex !
  Doar un pic de grijă dacă am avea și ar fi ceva..
  Nu cred că este atât de greu să faci un pic curat in jurul tău, nu ???
  Și până la urmă natura cu tot ce ne înconjoară este casa noastră cea mai mare de care ar trebui să avem grijă, cum știm că nu e voie sa ne aruncam mizeriile la noi in casă, curte, grădină, tot așa trebuie să ne gândim că nu este bine și frumos să contaminam, căsuța noastră pământul..

  Dar nici autoritățile nu își fac treaba cum trebuie..

  Niște amenzi mai grase celor cu civilizatia-n pioneza, amplasarea de camere de supraveghere, mai ales în zonele unde sunt tomberoane de colectat selectiv „pe bune”, și urmarirea celor care se fac că au daltonism la toate culorile..

  O zi bună îți Doresc !!!

  Apreciat de 1 persoană

 13. Așa este. Nici oamenii, dar nici autoritățile nu se omoară cu grija pentru natură, cu curățenia, cu ordinea. Bine ai zis că natura este…. ca o casă mai mare a tuturor. Cum o îngrijim, așa o avem. Și mai trebuie să o lăsăm și altora, după noi.
  Cu reciclarea selectivă, problema e grea de tot. Cred că vor trece mulți ani, până ce românii vor înțelege că trebuie să facem un minim efort pentru a reduce această poluare care ne sufocă.În ultimii 30 de ani ne-am prostit rău de tot ca nație. De ce în anii de dinainte de `89 predam hârtia la centre de reciclare, sticlele și borcanele la magazine sau alte centre, la fel și fierul vechi și altele și altele? Și nu era o corvoadă, pentru că oamenii mai primeau și bani pe ele.
  Acum câțiva ani, în orașul nostru s-a ridicat cu mare tam-tam o firmă de salubritate modernă. Cu mașini de gunoi Mercedes (!!), oameni în uniformă portocalie, tomberoane nou-nouțe și colorate, pentru ca oamenii să pună gunoiul selectiv. Au încercat unii o săptămână-două, dar când au văzut că gunoierii răstornă gunoiul „la grămadă” în mașina de gunoi… au lăsat-o baltă. Și așa a rămas de atunci. Doar ne prefacem că vrem să fim „în rând cu lumea”…
  O seară bună! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

 14. Același lucru sa întâmplat si la noi, au adus tomberoane pentru colectat hartie și carton, dar lumea, așa cum ai spus, e departe, DEPARTE, de a face lucrurile cu cap, apoi au adus peturi, polistiren, folie de nilon, si tot tacâmul, că doar era mai aproap e de ei..
  Halal civilizație !
  Cred că doar cu camere de supraveghere și cu amenzi se mai poate face ceva..
  Prea multă lene, prea multă inconștiență, ceea ce ne dă un statut negativ, foarte negativ in UE, ca să nu zic mai rău..
  Multumesc, Seară Plăcută !!!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s