Cu Bikla pe coclauri, partea a 2.

De data asta veau să mă acsez mai mult pe protecția biciclistului, și vă pot spune din experiența mea unele chesti care poate va vor ajuta sa evitați unele obstacole neplacute în mersul cu bikla.

Pedalatul pe lângă alte mașini..

Nu înteleg de multe ori ce este în capul celir care deschid portierele mașinii până nu s-au asigurat că pe lângă tocmai trece un biciclist, sau poate noi suntem invizibili, mai ști ??

De mai multe ori mi sa intamplat sa trec pe langa masinile stationate, cu sofer sau pasageri, apoi tocmai cand am fost in dreptul usilor sa ma trezesc cu usa la mine in ghidon.. O dată am reusit la timp sa-mi trag mana, dar o dată mi-a trantit unu cu usa lui in mâna mea si mi-a prins-o intre ghidon si usa lui, dardar atunci ma durut rau cele 3 degete, in afara de cel aratator si cel mare si a trebuit sa ma intorc acasă din drum..

Mare atentie la aspectul ăsta !! Mai bine asigurate tu atunci cand urmează sa treci pe lângă masini stationate si uitate din timp dacă cel care vrea sa deschida usa sa si asigurat, și mai bine păstrează tu o distanță corespunzatoare față de mașina astfel incat daca deschide usa sa nu te surprinda.. Eventual da clacsoane, sună si avertizeaza-i ca urmezi sa treci pe lângă..

Mersul prin ploaie

Se mai întâmplă ca sa ne surprida cate o ploaie in timpul traseului, mai ales vara, dar mare grijă cand circulati prin bălți pentru ca nu se stie cât de adânci pot fi gropile umplute cu apă, si poti da peste obstacole care va pot accidenta urât sau va pot defecta bicicleta.. Din momentul in care intr-un loc baltuie apa, păi acolo este groapă, iar dacă n-ai mai fost pe acel traseu de mult timp, mai bine evită sa intri in balţi mari dacă se poate.. Un alt aspect de luat in considerare la mersul prin ploaie ar fi, la bicicletele fără aripi pe față sau spate, cum este a mea, in special pe față dacă nu este, atunci mergeți foarte incet pentru ca asfaltul contine multe elemente toxice iar dacă mergeți cu viteză vă sare apă cu particule chimice in ochi sau pe față..

Mersul prin padure

De cele mai multe ori in padure sau chiar si pe marginea drumurilor toamna, poate fi strat gros cu frunze, ceea ce înseamnă ca si gropile, pietrele, crengile, pot sta fain frumos așezate sub pătură de frunze, ceea ce înseamnă o adevărată capcană care va poate tranti zdravan de pământ, apoi dacă nu suferiţi leziuni prea mari, sigur vă puteți defecta bickla sau alte accesorii de pe ea.. Mare grijă la solul acoperit cu frunze !!!

Alte pericole

Vara e frumos sa te mai abati din drum sau de pe pistă si sa o dai si pe alte coclauri, nu ??

Eu am pățit că mergeam chiar pe pista de biciclete si la un momendat in față se ivii ditamai craterul de un metru pătrat, iar la noi se pare că „Dorel” dacă nu-si termină treaba, sau lasă lucrurile, lucrările, ne marcate, s-ar putea să ai surprize neplăcute cu bicicleta, și cred ca ori ce biciclist care a căzut macar o dată de pe biklă stie cât de nasol îi, nu ??

Cand mergeți pe marginea drumurilor unde sunt ierburi înalte, mai bine evitați sa intrați in iarbă dacă nu cunoașteți traseul.. Vă pot pandi bolovani, găuri de canal fără capac (cum era eu sa pic in una astupată cu iarbă) gropi adanci, sârme butuci cu lemne, si alte capcane nebanuite..

Atenție la copiii nesupravegheaţi, la usile magazinelor, mai sunt si usi care se deschid in exterior, n-ar trebui, dar sunt.. Atenție la pancarde, si tot felul de materiale publicitare puse pe lângă trotuare sau chiar pe marginea drumurilor.. Cand bate vantul cu putere, evitați zonele cu vegetație, pomi, arbori uscați, blocuri si alte construcții.. cand plouă cu grindină la fel va adăpostiți.. Mare grijă când pedalati pe lângă cirezi, turme de oi, sau capre, cai, sau alte animale.. mai bine coborati de pe bicicletă până se îndepărtează turma.. Eu personal am avut mai multe accidente neplăcute, deaia zic treaba asta, si nu vreau sa treceți prin ce am trecut eu.. Mergeți pe lângă bicicletă până trece turna, pentru că acolo sunt ori tauri naravasi, câini periculoși, cai, vaci, berbeci, țapi, iar animalele sunt imprevizibile, mare grijă !!!

Câinii iarăși sunt un real pericol.. Dacă vedeți că are „tupeu” nu goniți, mai bine vă opriți ! Dacă sunt doi, trei sau mai mulți, atunci va expuneti un pericol dacă va vor înconjura, te poate trage de pe bicicletă si se poate lăsa cu urmări neplacute, va spun din experiența.. Opreste-te !!! E mult mai bine, +, ca fiind stresat si agitat, poți sa sari in cantrasens in fața unei mașini.. Sunt aparate cu ultrasunete care te pot ferii de astfel de probleme, si nu costă decât undeva la 50 de lei..

Pedalati cu incredere !!!

Sper că nu v-am speriat ??? Mersul pe bicicletă este cel mai liber sport, este și o plăcere, este și sănătos!!

Vă Doresc ieșiri cât mai plăcute și minunate si ieșiți cât de des puteți, dar având o oarecare doză de atenție și grijă la trafic și alte obstacole, astfel încât plăcerea de a pedala sa nu se transforme intr-un coșmar..

Cu drag, prietenul vostru Ștef !!!

2 comentarii

  1. Parcă îl descrii pe fratele meu. :)) Și el are probleme când iese cu bicla in trafic, se simte nerespectat de ceilalți participanți la trafic.

    Apreciat de 1 persoană

  2. Da, pentru că uni dintre șoferi, nu toți, parcă am impresia ca ne consideră ca pe ceva ne importat, ca pe ceva în plus in si fără valoare intre celelalte masini, apoi dacă mergem pe trotuare ne cramponam de alte pericole plus amenzi..
    Multumesc Anca !!!

    Apreciază

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s