Primăvara cu Bune și Rele

De fapt acum este doar începutul unui șir lung de probleme, sau neplăceri mai bine zis, dar și de evadări în aer liber, iarbă verde, picnicuri, plajă, grătare, meditație, drumeţii, călătorii și câte și mai câte..

Nu știu dacă este un anotimp mai dorit, mai plăcut și mai frumos decât Primăvara ? Fiindcă acum ies la viață tot ce are viață, odată cu încălzirea vremii se trezesc din amorțeala hibernarii toate vietatile care ne plac și care nu..

Muștele și ţânţarii, câți dintre voi nu suferiţi aceste neplăceri la întâlnirea cu aceste insecte ?? Fie că vă întâlniți cu ele în natură sau cel mai rău când vă dau buzna in propria locuință.. Pescarii știu mai bine cât de nesuferiti sunt acești tantari.. Cum scapam de ele ?? Păi cea mai ieftină, mai nontoxică și mai sigură metodă este plasa anti ţânţari care, fie, vine la pachet cu gemurile de termopan, fie, mergi la piață sau la un magazin de uz casnic sau feronerie și se vinde la metru, (binenteles, mergi cu măsurătorile de rigoare) apoi se poate prinde de ramele geamurilor de lemn, plastic, fier, cu scotch din ăla lat, ori cu pioneze dacă e lemn sau cu silicon sau dubluadeziv și ați rezolvat o problemă importantă, fără muște și tânţari..

Albinele și viespii.. Nui așa că-i frumos să privești pomii încărcați cu flori si să te îmbeţi cu mireasma parfumurilor lor ?? Stați, stați că mai sunt și albinele la coadă, înaintea voastră ! Câți dintre voi ați fost înțepaţi de vreo albină, poate chiar nu ați avut „norocul” dar totuși ar trebui să ști dacă chiar ești alergic sau nu.. În cazul în care nu ești alergic, atunci intepatura îți va fi benefică, are și ea un rol bun in organism, acel venin îți face bine, însă dacă după o muscatura te umfli foarte tare, ori și în alte părți ale corpului mai apar umflaturi, ai respirația îngreunată, se umflă gâtul si buzele, îți pierzi cunoștința, atunci sunt semnale cu risc alergenic și potențial șoc anafilactic..Totuși acum sunt antidoate contra alergiei la veninul de albine si viespi și cei cu risc mare de alergie trebuie să aibă asupra lor un astfel de spray sau injectabil care le poate salva viața și trebuie să aibă cunoștința necesară cum să le folosească.. Nu înseamnă că dacă nu esti alergic la intepatura de albină, nu ești nici la cea de viespi.. Sunt veninuri diferite și pot avea reacție diferită în funcție de organism.. Dacă esti mușcat de o albină, trebuie neapărat scos acul care albina îl pierde împreună cu o parte din corpul ei, sacuţul cu venin care trebuie indepartat cu grijă pentru a nu stoarce acea pâlnie cu și mai mult venin.. Cu o pensetă, asta dacă ești aproape de casă..

Se va curăța locul cu apă rece sau se freacă imediat cu frunze proaspete de patrunjel care oprește umflatura.. Spre deosebire de viespe care te ințeapă de câte ori vrea mușchiul lui, iar uneori din senin se năpustește la tine fără vreun motiv anume și începe sălbatic să te ciuruiască.. Albina doar dacă este stârnită, agitată, dacă dai din mâini în semn de apărare, crezând că dai după ea, apoi simtindu-se amenințată, atacă.. Deci, dacă ești alergic/ă, fără parfumuri cu miros intens de fructe, vanilie, flori, parfumuri dulci.. Fără îmbrăcăminte cu culori intense.. galben, roșu aprins, portocaliu..Ar fi de preferat haine albe.. iar dacă ți sa pus o albină pe mână, picior, cap, nas.. trebuie cu calm și răbdare să așteptați până își va lua zborul..

Capuşele.. sunt acarieni, cei mai mari acarieni de fapt.. Sunt paraziţi care se hranesc cu sangele taratoarelor, mamiferelor, animalelor de talie mijlocie și mare și a omului.. Pe cât sunt de mici pe atât de periculoase pot fi.. La maturitate ajungând la mărimea unui bob de piper care se caţără pe firul ierbii așteptând prada, care poate fi, un câine, o pisică, o vită, capră, oaie, cal etc sau omul.. Aceste căpușe transmit numeroase boli la animale, iar la om cele mai frecvente sunt boala lime, tifosul, mai multe tipuri de febre, encefalită, etc.. Unde se pot întâlni ?? In zonele frecventate de animale, în livezi și grădini cu ierburi mari necosite, pe camp și padure tot cu ierburi mari și umbre, unde au obicei ca animalele să se odihnească în timpul amiezii la umbră.. De evitat a se patrunde prin ierburi mari fără echipament și haine lungi.. mai bine stați în puterea soarelui unde sunt șanse minime sa fie capuse, cu pantaloni lungi și cu ciorapi in picioare și binenţeles, ghete în picioare.. Se va face o inspectie amănunțită căţeluşului și a pisicii de fiecare dată seara, mai ales acum primăvara când sunt mai agresivi acești paraziţi.. Nu se va bea laptele ne fiert pe timpul verii, datorită faptului că animalele vor fi muscate iar dacă au fost infectate de aceste căpușe se poate face encefalita, meningita, etc.. Dacă totuși a pătruns o căpușă în pielea dumneavoastră, nu intrați în panica și nu încercați scoaterea spontană a parazitului, existând riscul să spargeti căpușa în interiorul plăgii, riscând să vă infectaţi.. Eu nu recomand scoaterea căpușei nici chiar cu penseta, existând riscul ruperii unor fragmente din corpul parazitului în corpul vostru.. Cel mai bine ar fi să o „invitați” să iasă ia de bună voie, cum ? Uite eu am avut una băgată cu totul sub piele undeva în capul pieptului, la terminaţia dintre stomac și partea de jos a coastei.. ma mâncat pielea și m-am scărpinat, eu credeam că îi un semn, apoi am văzut că mișcă, și deci, da, era o căpusă.. Am tot stresat-o, am tot sâcâit-o și nu i-am dat tihna, până a ieșit singură afară.. Acum mai sunt și alte metode.. Se pune sare, oțet, uleiuri până va ieșii singură afară.. Însă dacă nu vă descurcaţi și doamna căpuşă a dat de un sânge gustos și nu e convinsă să iasă afară, atunci să știți că există medici și o vor scoate dumnealor, apoi vor curăța și locul..

Șerpii mie unul, chit că-s bărbat, dar întâlnirea cu o napârcă mi-ar strica ziua.. Avem și la noi câteva speci de șerpi.. De apă, de câmp, de casă și viperele mai mult sau mai puțin veninoase.. În zonele în care știți că sunt vipere, trebuie o grijă mai mare, pentru că se pot camufla și se poate călca accidental pe una, sau poate o întâlnire spontană prea apropiată cu un șarpe.. Ca o măsură urgentă în caz de mușcatură, să aveți o ceapă la voi atunci cand intenționați să mergeți în drumeție.. Se va tăia ceapa în două și se va pune partea tăiată a cepei peste rană care apoi va scoate veninul, foarte simplu.. Binenţeles, că la întâlnirea cu ei nu trebuie, să îi luați în mână, să îi agitați, nici făcut selfie cu ei.. Pur și simplu este un animal care are și el rolul lui în ecosistem și ca atare, trebuie lăsați să-şi ducă veacul în tihna lor..

Polenul și alergiile.. Poate va-ți dat seama cum dintr-o dată pomii au „încarunţit” :), iar o grămadă de flori și petale au inundat întreaga natură, însă odată cu aceste minunate flori și arome se află polenul, aici am vrut să ajung.. Și aici sunt destule persoane care patimesc destul de urât la capitolul alergie la polen, iar pe uni din ei, chiar doi prieteni buni care au probleme mari în perioada asta cu alergia.. La uni se manifestă prin strănuturi intense, curgeri de nas, lăcrimări.. Alți prin mâncărimi urâte.. Și pe mine, uneori dacă mă dezbrac la bustul gol, și mă aflu pe lângă un buchet de flori, mă ia cu mâncărime de spate, câteodată chinuitoare, dar care încetează după circa 10 minute.. Cei de făcut ??? A se evita ieșirea în pielea goală, sau prea dezbrăcaţi direct când pragul maxim de polenizare este activat.. A se consuma mai multă miere care, pe de o parte, învață organismul să se adapteze la polen, și întărește sistemul imunitar.. puteți face inhalaţii cu aburi la care adăugați cateva picaturi de uleiuri esențiale de eucalipt, menta care ajută la eliberarea căilor aeriene.. Și ceaiurile sunt bune, cele de soc, urzică, mentă și măceșe plantă..

Insolaţia… Acum cred că fiecare dintre noi a făcut cunoștință cel puțin odată cu ea, și ati văzut cât de neplăcută este.. Am văzut de nenumărate ori, copii și oameni mari, care merg în bătaia soarelui, neprotejati.. Să mergi la 35/40 de grade fără o șapcă, pălărie pe cap și fără ochelari de soare, asta mi se pare inconștiență.. Și la plajă se stă în mai multe reprize și nu între orele 11 și 16 când soarele dogorește cel mai tare..

Fuga Afară .. Acum sper că nu v-am speriat și vă zăvorâţi în casă..?? Nu, nu, nu, nu !!! Ieșiți afară și bucurati-vă de frumoasa Primăvară și de tot ce vă oferă natura mai plăcut și frumos..

Simţiţi-vă bine, zburdaţi, trăiți frumos, respiraţi, beți apă, faceţi mișcare, iubiți, zâmbâţi..!!!

Trăiți în armonie cu natura, iar natura vă va Binecuvânta !!!

2 comentarii

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s